Griekse olijfolieboer eist 2 miljoen van Ter Beke

Dirk Goeminne, CEO van Ter Beke ©Tom Verbruggen

De producent van vleeswaren en bereide maaltijden Ter Beke heeft een schadeclaim van 2 miljoen euro ontvangen van Creta Farms, een Griekse sectorgenoot van het bedrijf. Dat blijkt uit het jaarverslag van de groep, in een melding over 'gebeurtenissen na balansdatum'.

De zaak gaat terug tot 2010. In die periode was Ter Beke bezig met de ontwikkeling van zijn Oligusto-producten. Dat zijn vleeswaren en andere producten, opgewerkt met olijfolie. In die periode had Ter Beke contact met Creta Farms, maar een concrete samenwerking kwam daar niet uit.

'Zij hadden al technologieën om vlees met olijfolie te verrijken, dus waren wij met hen gaan praten over een samenwerking', vertelde Dirk De Backer, secretaris-generaal van Ter Beke, woensdag op de algemene vergadering van de groep. 'Zij wilden echter een joint venture opzetten om dergelijke producten in België en Nederland te lanceren, maar dat was voor ons geen optie.'

Creta Farms is van oorsprong een olijfoliebedrijf, in 1970 opgericht door de familie Domazakis. Vandaag is het een van de grootste voedingsbedrijven van Griekenland, onder meer gespecialiseerd in vleesproducten met olijfolie.

Eigenlijk komen ze nu, meer dan anderhalf jaar later, geld zoeken. Dirk De Backer, Secretaris generaal Ter Beke Confidentialiteitsovereenkomst

Confidentialiteitsovereenkomst

Ter Beke zelf lanceerde zijn Oligusto-gamma in 2012. 'Wij zijn zelf die producten intern beginnen ontwikkelen nadat de gesprekken waren afgebroken', aldus De Backer. Maar nu beweert Creta Farms dat het bedrijf uit Waarschoot daarbij inbreuk maakte op een 'confidentialiteitsovereenkomst'. Het eist voor een rechtbank in Athene een schadevergoeding van 2 miljoen euro. Niet min voor een bedrijf dat in 2013 een recurrente bedrijfswinst (rebit) draaide van 12,8 miljoen euro.

Dat cijfer is gebaseerd op de theoretische winst die de joint venture tussen Ter Beke en Creta Farms volgens die laatste zou gedraaid hebben, gedeeld door twee. De zaak komt in oktober voor de rechter in Athene, waarna een uitspraak enkele maanden op zich kan laten wachten. Met alle beroepsmogelijkheden daarna, is de kwestie nog lang niet afgehandeld.

Maar bij Ter Beke maken ze zich weinig zorgen. 'Zij beweren dat we hun informatie hebben gebruikt om onze Oligusto-lijn te lanceren', zegt De Backer. 'Maar daar is niets van aan. Eigenlijk komen ze nu, meer dan anderhalf jaar later, geld zoeken.' Omdat het bedrijf er gerust in is dat het de klacht kan afblokken, werd ook geen provisie aangelegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud