Haar in de boter bij verkoop Australische AB InBev-tak

©BELGA

De Australische mededingingswaakhond vindt dat de overname van de lokale AB InBev-tak door sectorgenoot Asahi de concurrentie op bepaalde vlakken belemmert.

De Japanse biergroep Asahi betaalde deze zomer omgerekend 10 miljard euro voor Carlton & United Breweries (CUB), de Australische tak van AB InBev . De verkoop kwam er na de mislukte beursgang van de Aziatische tak van AB InBev, waar CUB een onderdeel van was. Na die verkoop - die meer opbracht dan verwacht - zette AB InBev door met de beursgang, die uiteindelijk wel lukte.

Maar er zit mogelijk een haar in de boter. Want de Australische concurrentiewaakhond (ACCC) heeft vragen bij de beperking van de concurrentie die de deal zou veroorzaken, zowel op de cider- als op de biermarkt.

Cider

'De geplande overname zou de grootste twee ciderproducenten groeperen op een al heel geconcentreerde markt. De merken Somersby, Strongbow, Mercury en Bulmers, samen goed voor een marktaandeel van zo'n 66 procent, zouden in hetzelfde bedrijf terechtkomen. We zijn bezorgd dat de transactie tot hogere ciderprijzen kan leiden', zegt de ACCC-topman Rod Sims.

'Volgens Asahi maken cider en bier deel uit van dezelfde markt. Maar op het eerste gezicht is cider een aparte markt en zijn ciderdrinkers niet per se ook bierdrinkers', stelt Sims. De definitieve beslissing van de ACCC wordt eind maart 2020 verwacht.

Schuldafbouw

De deal met Asahi is niet onbelangrijk voor AB InBev. De bierreus wil met de opbrengst van de verkoop van CUB zijn schuldgraad verlagen. Sinds de overname van SAB Miller is de schuld van AB InBev torenhoog. Volgens de zakenbank Jefferies zou de Belgisch-Braziliaanse brouwer tegen eind dit jaar zijn schuld dankzij de CUB-deal kunnen terugschroeven van 98 tot 87 miljard dollar (87 tot 77 miljard euro).

Eind november doken berichten op over een mogelijke gedeeltelijke verkoop van de Amerikaanse blikkenafdeling en bottelarij van AB InBev. Zo zou de Stella Artois-brouwer zijn hoge schuldenberg verder willen afbouwen.

AB InBev stelde eerder al dat de afbouw van zijn schuldenberg tot minder dan vier keer de brutobedrijfswinst (ebitda) tegen eind 2020 niet afhankelijk is van de afronding van de CUB-deal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud