Hein Deprez moet CEO-schap Greenyard delen

Hein Deprez is de hoofdaandeelhouder van Greenyard. ©Diego Franssens

Crisismanager Marc Zwaaneveld wordt co-CEO bij de Belgische groentereus Greenyard. Daardoor is hoofdaandeelhouder Hein Deprez niet langer de enige CEO.

De crisis bij het Belgische beursgenoteerde fruit- en groentebedrijf Greenyard gaat een nieuwe fase in. Hoofdaandeelhouder Hein Deprez is niet langer de enige CEO van het bedrijf, dat jaarlijks voor meer dan 4 miljard euro groenten en fruit, zowel vers als in blik, verkoopt aan supermarktketens in Europa en erbuiten.

Marc Zwaaneveld, de nieuwe co-CEO, kwam pas twee weken geleden in de directie van Greenyard. Hij werd toen 'chief transformation officer'. Eerder herstructureerde hij de afvalverwerker Van Gansewinkel, waarna het bedrijf verkocht werd.

Te veel schulden

'Hein Deprez zal het bedrijf commercieel sturen', zegt een woordvoerder van het bedrijf. 'Zwaaneveld bekijkt hoe het bedrijf efficiënter kan werken en hij werkt aan een transformatie.' Zwaaneveld werkt aan een besparingsplan en legt zijn eerste voorstellen nu voor aan onder andere een extern adviesbureau. 

120 miljoen
vers geld
Volgens analisten zoekt Greenyard tussen 70 en 120 miljoen euro.

Greenyard verkeert in de problemen omdat het bedrijf het steeds moeilijker heeft om zijn schulden af te betalen. Daardoor begonnen de banken zich te roeren en werd Zwaaneveld aangetrokken.

Greenyard heeft naar schatting 350 miljoen euro schulden. Dat is 5,5 tot 6 keer meer dan de brutobedrijfswinst (ebitda). Terwijl de schuldratio van de banken maximaal 4,25 mag zijn. Volgens analisten zoekt het bedrijf tussen 70 en 120 miljoen euro.

Verwatering

Eind januari zei het bedrijf al dat het wellicht bedrijfsonderdelen zal verkopen. Een optie is gebouwen te verkopen en ze nadien te huren. Waarnemers zeggen dat dat niet genoeg oplevert en dat meer maatregelen nodig zijn.

Een andere piste is nieuwe investeerders aantrekken via een kapitaalverhoging. In dat scenario is een grote verwatering van het belang van de huidige aandeelhouders - onder wie Deprez - waarschijnlijk. Samen met zijn zus Veerle heeft Deprez 49,3 procent van de Greenyard-aandelen in handen.

De schuldgraad van Greenyard steeg nadat de winst van het bedrijf in het derde kwartaal - de periode oktober-december - daalde. De recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) voor het volledige boekjaar - dat in maart stopt - zal naar verwachting 60 tot 65 miljoen euro bedragen en geen 80 tot 85 miljoen, zoals eerder verwacht.

Druk van de supermarkten

Greenyard gaat al maanden achteruit. Het voornaamste probleem is dat supermarkten in heel Europa lagere prijzen eisen. In België moest Greenyard de prijzen verlagen voor Delhaize en Carrefour. In Duitsland besloot Rewe meer fruit en groenten rechtstreeks bij de landbouwers aan te kopen.

Ook de droge zomer speelde Greenyard parten. Groenten werden schaarser en daardoor steeg de prijs. Tot overmaat van ramp belandde Greenyard in de zomer in een storm na een bacteriële besmetting in een Hongaarse fabriek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud