Hein Deprez schuift Marleen Vaesen opzij bij Greenyard

Hein Deprez wordt opnieuw CEO van Greenyard. ©Brecht Van Maele

Voorzitter Hein Deprez vervangt verrassend Marleen Vaesen als CEO van het Belgische voedingsbedrijf Greenyard.

Mede-eigenaar en voorzitter Hein Deprez wordt opnieuw CEO van zijn fruit- en groentegroep Greenyard . Deprez vervangt Marleen Vaesen, die Greenyard sinds 2012 leidde. Vaesen vertrekt op 31 januari 'in onderlinge overeenstemming', stelt het bedrijf maandagochtend in een mededeling.

Vaesen is het verrassende slachtoffer van een verjongingsoperatie, waarbij twee kinderen van Deprez een belangrijke rol in het bedrijf opnemen. 

Deprez' zoon Charles-Henri (26) wordt verantwoordelijk voor de tak Long Fresh. Deprez oudste dochter Valentine (29), kunsthistorica van opleiding, vervangt haar broer Charles-Henri in de raad van bestuur.

Nieuwe voorzitter

Greenyard meldde ook een aantal andere wissels. Koen Hoffman vervangt Deprez als voorzitter van het bedrijf. Hoffman werkte tot voor kort voor KBC Securities en is nu CEO van de Gentse vermogensbeheerder Value Square. Hoffman is ook voorzitter van het farmabedrijf Fagron.

Carl Peeters (ex-Barco), de huidige CFO van Greenyard, wordt benoemd tot operationeel directeur, een nieuwe functie. Greenyard moet op zoek naar een nieuwe financieel directeur.

'Het nieuwe team is een combinatie van ervaring', zegt Deprez. 'Carl en ik zijn vijftigers. Er komen nu jonge mensen bij die onder Marleen zijn uitgegroeid. We willen minstens vijf jaar doorgaan met die constellatie.'

De analisten van Degroof Petercam verwachten een 'vlotte transitie' aangezien Hein Deprez 'operationeel al sterk betrokken was, bijvoorbeeld bij het opzetten van de groepsstrategie en het onderhouden van relaties met klanten.'

Senseo

Marleen Vaesen is een van de weinige vrouwelijke top-CEO's in België. Ze maakte carrière bij Sara Lee-dochter Douwe Egberts, waar ze de koffiemachine Senseo lanceerde.

Deprez lokte Vaesen in 2012 naar Pinguin Lutosa, een West-Vlaams diepvriesbedrijf dat de landbouwondernemer in 2015 fuseerde met zijn versfruit- en groentegroep Univeg en Peltracom. Bij die fusie werd Vaesen CEO van de miljardengroep.

Het vertrek van Vaesen komt op een cruciaal moment. Greenyard, dat vorig jaar een omzet van 4,25 miljard euro draaide, probeerde onlangs de Amerikaanse fruitreus Dole over te nemen. Qua omzet zou Greenyard verdubbelen als het Dole had overgenomen. Maar de ambitieuze overnamepoging liep begin januari spaak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud