Heineken pompt 131,5 miljoen in Alken-Maes

©Photo News

De Nederlandse bierreus Heineken pompt 131,5 miljoen euro vers geld in zijn Belgische dochter Alken-Maes. Dat is het gevolg van een interne vereffening van enkele inactieve vennootschappen, en is dus niet het gevolg van operationele ontwikkelingen.

De hele operatie draait rond de vereffening van 8 vennootschappen die onder Alken-Maes vallen. Het gaat om voormalige drankenhandelaren, die door Alken-Maes werden overgenomen toen die brouwerij nog onderdeel was van de intussen verdwenen biergroep Scottisch & Newcastle.

De activiteiten van die bierhandelaren werden nadien ondergebracht in een gecentraliseerde dochtervennootschap, Alken-Maes All Services. De inactief geworden vennootschappen van de bierhandelaren werden echter niet meteen opgedoekt. Alken-Maes wilde de optie openhouden om die vennootschappen later alsnog te heractiveren.

Voor ons is het belangrijk dat deze deal geen impact heeft op onze operationele activiteiten en we zijn blij met dit nieuwe teken van vertrouwen vanwege Heineken.
Loebrecht Lievens
Woordvoerder Alken-Maes

Maar eind vorig jaar werd dan toch beslist om ze te vereffenen. Die beslissing werd vergemakkelijkt omdat het sinds mei vorig jaar veel eenvoudiger is geworden om vennootschappen te vereffenen. Maar omdat de vennootschappen verdwijnen, moet Alken-Maes de vorderingen afboeken die het nog had openstaan bij die vennootschappen. Het gaat om een totaalbedrag van 131,5 miljoen euro.

Eigen vermogen

In principe beschikt Alken-Maes over voldoende middelen om die afboeking te verteren. Maar moederbedrijf Heineken  wil niet dat een dergelijke niet-operationele transactie het eigen vermogen van zijn Belgische dochter zou aantasten. Om die reden werd overgegaan tot een kapitaalverhoging voor hetzelfde bedrag als de vorderingen die afgeboekt moeten worden.

'Voor ons is het belangrijk dat deze deal geen impact heeft op onze operationele activiteiten en we zijn blij met dit nieuwe teken van vertrouwen vanwege Heineken', zegt Loebrecht Lievens, woordvoerder van Alken-Maes. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud