Heineken zet zinnen op Aziatisch tijgerbier

Tiger, het belangrijkste bier van APB, wordt verkocht in ruim 60 landen

De Nederlandse brouwersgroep Heineken lanceert een uitkoopbod op het belang van het Singaporaanse conglomeraat Fraser & Neave (F&N) in Asia Pacific Breweries (APB), de brouwer van het populaire Aziatische Tiger bier. Dat maakte de Nederlandse groep vrijdagochtend zelf bekend.

Heineken biedt 50 Singapore dollar per aandeel op de stukken APB van F&N, oftewel een premie van 19 procent op de slotkoers van het aandeel donderdag. Verder heeft het 163 miljoen Singapore dollar over voor het belang dat Fraser & Neave houdt in Asia Pacific Investment Private Limited, een joint venture tussen Heineken en de Singaporaanse groep.

De Nederlandse brouwer heeft vandaag al 9,6 procent van APB in handen, naast het belang dat het bezit via de joint venture met Fraser & Neave. In totaal bezit Heineken al 41,9 procent van de Aziatische brouwer.

Wanneer aan de voorwaarden van het bod zijn voldaan, zal Heineken een verplicht bod uitbrengen op alle aandelen APB die nog niet in het bezit zijn van de Nederlanders. 

Consolideren APB

APB werd in de jaren 1930 opgericht als een joint venture tussen Heineken en Fraser & Neave en geldt vandaag als de grootste brouwer in de sterk groeiende Zuidoost-Aziatische markt, die erg belangrijk is voor Heineken. Het belangrijkste merk, Tiger beer, wordt verkocht in ruim 60 landen

Analisten reageerden alvast positief op het nieuws. 'Vergroting van het belang van Heineken in de Aziatische brouwerij zou positief zijn voor de winstgevendheid en de koers van het aandeel', zei ING-analist Gerard Rijk eerder deze week tegen persbureau Dow Jones. Rijk wees erop dat de Nederlandse brouwer tegen lage rentekosten kan lenen, zich nadrukkelijker in de zeer winstgevende Aziatische regio kan manifesteren en bij APB zou kunnen consolideren.

Thaise miljardair

Heineken is echter niet de enige die jaagt op de Aziarische brouwer. Onlangs verkochten de Singaporese bank OCBC en zijn verzekeringstak hun gezamenlijke belang van 22 procent in F&N en een belang van 8,5 procent in brouwerij Asia Pacific Breweries aan bedrijven die zijn gelinkt aan de Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi en zijn concern Thai Beverage.

Analisten zagen die zet als een aanval op de brouwerij en de grip van Heineken in Aziƫ. Ook het Japanse Kirin kan met een belang van bijna 15 procent van de aandelen F&N nog een poging doen om de Aziatische brouwer helemaal binnen te rijven.

Het bod van Heineken moet nog worden goedgekeurd door onder andere de aandeelhouders van Fraser & Neave en de mededingingsautoriteiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud