Henegouwen zet frietfabriek Clarebout op losse schroeven

Clarebout is in Europa nog groter dan frietmaker McCain. ©Jonas Lampens

De provincie Henegouwen vernietigt het voorkooprecht dat frietreus Clarebout had op een grond waarop die een frietfabriek van 300 miljoen euro wou bouwen. Het is onduidelijk of dit neerkomt op definitief afstel.

Er hangen steeds meer donkere wolken boven de nieuwe fabriek die Clarebout Potatoes - de grootste frietenmaker van Europa - wil bouwen in de Waalse gemeente Frameries. Al weken is er zwaar protest van omwonenden die niet willen dat er in hun buurt een frietfabriek komt van het bedrijf, dat jaarlijks voor meer dan 650 miljoen euro diepvriesfrieten verkoopt in de hele wereld.

We zullen Clarebout op de hoogte brengen van de vernietiging van zijn voorkooprecht.
Provincie Henegouwen

Henegouwen lijkt te bezwijken onder het protest. 'De raad van bestuur beschouwt de Frameriessite als ongeschikt voor de ontwikkeling van het Clarebout-project', liet de intercommunale Idea dinsdag weten in een summier persbericht. 'We zullen Clarebout op de hoogte brengen van de vernietiging van het voorkooprecht door de afwezigheid van een vraag tot vernieuwing van hun kant.'

Clarebout wou zijn frietfabriek bouwen op een grond van Idea. Op de site staan al twee opslagplaatsen en een diepvriesmagazijn. Daarom had Clarebout als eerste het recht een aanpalende grond te kopen.

Definitief einde?

Het is onduidelijk of de beslissing van Idea betekent dat Clarebout zijn fabriek definitief niet op de site in Frameries kan bouwen. Ondanks aandringen was Idea niet bereikbaar voor verduidelijking. 'We wensen geen verdere uitspraken te doen, buiten het persbericht', schrijft directeur Caroline Decamps in een mail.

We hebben nog geen officiële communicatie ontvangen, maar we gaan ervan uit dat het project kan doorgaan.
Jan Poté
Woordvoerder Clarebout Potatoes

Volgens Clarebout betekent de beslissing niet dat het project niet kan doorgaan. 'We hebben nog geen officiële communicatie ontvangen, maar we gaan er vanuit dat het project kan doorgaan. Zodra we meer info van Idea krijgen, zullen we met onze juristen bekijken of we stappen moeten zetten', zegt woordvoerder Jan Poté.

Clarebout en Idea zoeken een alternatieve locatie. 'Daar staan we voor open, maar de gronden die ons tot nu door Idea zijn voorgesteld, waren niet geschikt', zegt Poté.

Clarebout wil 300 miljoen euro investeren in de nieuwe fabriek. Het familiebedrijf, geleid door Jan Clarebout, wil 500 jobs creëren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n