Advertentie

Herbalife in vrije val na geruchten over exit Icahn

Aandeelhoudersactivist Carl Icahn staat tot nader order te boek als een Herbalife-believer ©REUTERS

Het aandeel van Herbalife, de gecontesteerde fabrikant van voedingssupplementen, ging in de laatste handelsminuten op Wall Street in vrije val. Aanleiding waren geruchten dat de activistische aandeelhouder Carl Icahn zijn belang in Herbalife aan het afwikkelen is.

Het aandeel Herbalife  stond bij de slotbel op een verlies van 10,3 procent tot 40,22 dollar. Die steile duik werd ingezet in het laatste half uur handel. Op de beursvloer gonsde het van de geruchten als zou Carl Icahn, de notoire aandeelhoudersactivist, zijn belang in Herbalife aan het verkopen zou zijn.

Icahn staat te boek als een 'believer' in het bedrijf. Maar in augustus stak hij zelf al het vuur aan de lont met een tweet, die door waarnemers werd geïnterpreteerd als een signaal dat Icahn van zijn Herbalife-aandelen af wilde.

 

To Rich Handler, will get back to you shortly on #ALSChallenge, but right now too busy working on BIG deal with another investment banker— Carl Icahn (@Carl_C_Icahn) August 27, 2014

 

En dat maakt veel beleggers nerveus. Icahn had zich met zijn belang in Herbalife lijnrecht tegenover hefboomfondsbeheerder Bill Ackman gezet. Die beweert dat het bedrijfsmodel van Herbalife niet meer is dan een piramideschema, waarbij de omzetgroei enkel komt van het aantrekken van nieuwe doorverkopers van de voedingssupplementen die het bedrijf maakt.

De redenering van Ackman is dat zo'n model in elkaar klapt zodra die instroom van nieuwe doorverkopers stopt. Zelfs de Amerikaanse autoriteiten roken onraad, en startten een onderzoek naar de verkoopspraktijken van Herbalife.

Icahn was het echter niet eens met die stelling, en dat leidde al tot een opgemerkte strijd tussen de twee Wall Street-titanen. Maar indien Icahn eieren voor zijn geld kiest, is het maar de vraag hoe Herbalife zich voortaan zal verweren tegen de kritiek van Ackman.

Het lijkt evenwel onwaarschijnlijk dat Icahn op dit moment een exit aan het voorbereiden is. Als insider, met enkele vertrouwelingen in de raad van bestuur, zou dat wel erg hard ruiken naar handel met voorkennis, nu het lopende kwartaal nagenoeg ten einde loopt:

 

Let's just end speculation that @Carl_C_Icahn is selling $HLF. He can't legally. He's an insider, in blackout period so close to qtr's end— Scott Wapner (@ScottWapnerCNBC) September 22, 2014

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud