Hogere prijzen voor uitzonderlijk Bordeauxjaar 2009

Foto AFP ©AFP

De prijzen van Bordeaux-wijnen van het oogstjaar 2009, een jaar dat door iedereen als 'uitzonderlijk' wordt omschreven, zullen minstens even hoog zijn als in 2005, het laatste grote Bordeaux-jaar.

(tijd) - Dat besluit het persagentschap AFP na een rondvraag bij grote makelaars in Bordeaux. Het eerste aanbod van Bordeaux-wijnen 2009, afkomstig van een honderdtal kleinere domeinen, was in een mum uitverkocht. De algemene trend is dat de wijn minstens even hoog, zoniet hoger is geprijsd dan in voor de 2005 het geval was.

De kwaliteit van de Bordeaux in 2009 is dan ook uitstekend. De befaamde Amerikaanse wijncriticus Robert Parker was vol lof over het oogstjaar, dat hij vergeleek met legendarische jaren als 1959 of 1929. Bernard Magrez, die wereldwijd een 40-tal wijndomeinen bezit, steekt niet onder stoelen of banken dat 'de kwaliteit rechtvaardigt dat de wijn duurder is dan in 2005'.

Toch zijn de specialisten niet helemaal op hun gemak met de hogere prijzen. De prijsstijgingen zijn immers vrij sterk. De wijnen die tot dusver werden aangeboden, waren betaalbaar: tussen 20 en 30 euro voor de consument. Maar het is de vraag wat er met de 'grands crus' zal gebeuren, die al hoog geprijsd staan.

Daarvoor is het nog even wachten: de grote Médoc-wijnen, de de toon zetten, maken hun prijzen pas bekend nadat het salon Vinexpo in Hongkong is afgelopen, op 27 mei.

Sylvie Cazes, voorzitster van de Union des grands crus de Bordeaux, is in ieder geval van oordeel dat een prijsverhoging 'volledig verantwoord' is. Enerzijds omdat het om een buitengewone 'millésime' gaat, anderzijds omdat de prijzen de voorbije vier jaren stevig waren gedaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud