Hommelreus Biobest slaat grote slag in Californië

De hardste werkers ter wereld: hommels. ©Dries Luyten

Biobest, de Kempense wereldmarktleider in biologische landbouwbestuiving via hommels, telt 50 miljoen dollar (42 miljoen euro) neer voor de Amerikaanse marktleider.

Biobest, opgericht in Westerlo in 1987, groeit onder de vleugels van de holding Floridienne als kool. De specialist in biologische landbouwbestuiving telt 50 miljoen dollar (42 miljoen euro) neer voor Beneficial Insectary. Dat bedrijf uit het Californische Redding is de grootste Amerikaanse specialist in biologische landbouwbestuiving en onkruidvernietiging en draait een bedrijfswinst van 7 miljoen dollar op een jaaromzet van 25 miljoen dollar.

Het wapen van Biobest: de hommel. 'Ze werken zolang het licht is. En ze hebben geen vakbonden', omschreef Biobest-topman Jean-Marc Vandoorne in 2012. Over de deal in Californië zegt Vandoorne: 'Dit is een belangrijke stap voor ons (...) Met Beneficial Insectary zullen we een leidende positie innemen op de Noord-Amerikaanse markt voor biocontrol, een markt die de komende jaren naar verwachting fors zal groeien.'

De hommels zijn al jaren een belangrijke groeimotor bij de tak life sciences van Floridienne, dat in 2019 met 34 miljoen brutobedrijfswinst (ebitda) op 410 miljoen omzet recordresultaten liet optekenen. De afdeling, met Biobest als belangrijkste component, leverde met 25 miljoen ebitda in 2019 het gros van de bedrijfswinst aan, ook al is de omzet met 148 miljoen maar zo'n 40 procent van die van de groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud