Horeca betaalt voor niet-gespeelde muziek

©ROBIANUTRECHT

Terwijl cafés en restaurants dit jaar wellicht vijf maanden gesloten zullen zijn, vrezen ze bijna de volle pot te moeten betalen aan auteursrechten voor de muziek die ze spelen in hun zaak.

Het is weinig waarschijnlijk dat horecazaken de deuren nog mogen openen dit jaar, waardoor ze vijf maanden de deuren gesloten zullen hebben. Toch moeten ze vrijwel de volledige auteursrechtenvergoeding ­betalen aan Unisono, het inningsplatform van onder meer de auteurs­vereniging Sabam. Dat schrijft De Standaard.

Unisono biedt de horecazaken slechts een 'solidariteitskorting' van één maand aan op het jaarforfait. 'Het is heel vreemd dat onze leden auteursrechten moeten betalen voor de maanden waarop ze verplicht gesloten zijn', zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. 'We willen een factuur die op een eerlijke en objectieve manier berekend wordt', vult Pierre Poriau van de Fédération ­Horeca Wallonie aan.

De drie regionale horecafederaties van het land overleggen volgende week met Unisono. 'Ik wil daar niet op vooruitlopen, omdat we het overleg alle kans op slagen ­willen geven', zegt Olivier Maeterlinck van Unisono. 'Horeca­zaken betalen elk jaar een forfaitbedrag. In april zijn we al overeengekomen dat ze voor één maand geen auteursrechten moesten betalen. We hebben zeker begrip voor het feit dat ze langer moesten sluiten dan die ene maand. Maar ook de auteurs en de musici zijn ontzettend hard getroffen. Ook zij hebben veel inkomsten zien wegvallen.'

Unisono hoopt dat de federale regering met compensaties voor auteurs en artiesten over de brug komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud