Advertentie

IJslandse visreus koopt Vlaamse visverwerker Gadus

Gadus is de op een na grootste visverwerker in ons land na Marine Harvest Pieters. ©Joost Hoving/Hollandse Hoogte

Steinasalir koopt de West-Vlaamse visverwerker Gadus over van zijn land- en sectorgenoot Icelandic Group. Gadus stond sinds begin dit jaar in de etalage.

Steinasalir kaapte het West-Vlaamse bedrijf naar verluidt weg voor de neus van zijn sectorgenoten Cooke Aquaculture en Iceland Seafood International. Hoeveel het op tafel legt, is niet bekend. Steinasalir zit op zijn beurt in de handen van grote IJslandse vis- een zeevruchtengroepen (waaronder Fishproducts Iceland en Saemark Seafood) en van het investeringsfonds Akur.

Icelandic was vijf jaar lang eigenaar van het Nieuwpoortse bedrijf. Maar de IJslandse visreus plooit zich al een tijdje terug op zijn thuismarkt en zijn kernmetier: het leveren van vis. Hij trok zich al terug uit Azië en Spanje en verkocht ook zijn IJslandse visverwerkingsdochter Ny-Fiksur. De Britse visverwerkingsdochter Icelandic Seachill zou volgens sectorspecialisten na Gadus de deur uitgaan.

7.000 ton

Gadus realiseerde vorig jaar 83 miljoen euro omzet en verwerkt jaarlijks 7.000 ton vis. Het realiseert zijn omzet haast volledig op zijn thuismarkt. Het is de tweede visverwerker van ons land en een belangrijke leverancier van de warenhuisketen Delhaize. De Belgische marktleider is Marine Harvest Pieters (het voormalige Pieters Visbedrijf), dat in handen is van het Noorse Marine Harvest, de grootste zalmkweker ter wereld.

Het verwerken van verse vis is slechts een van de bezigheden van de visverwerkende industrie. Sommige focussen op diepvriesproducten, andere op het roken of marineren van vis of op specifieke vissoorten zoals haring en makreel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud