Advertentie

InBev-telgen brengen kokoswater naar de beurs

Madonna en een reeks andere Amerikaanse showbizzsterren zitten sinds 2009-2010 in het kapitaal van het bedrijf boven Vita Coco. ©rv

De familie de Spoelberch werkt aan een beursgang van de producent van kokoswater Vita Coco. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van meerdere bronnen.

Na het succes van de beursgang van de havermelkspecialist Oatly heeft de familie de Spoelberch de smaak te pakken. Volgens Bloomberg werkt ze nu aan een beursintroductie van All Market Inc, het bedrijf boven de merken Vita Coco, Runa (energiedrank) en Ever & Ever (water). De operatie zou mogelijk al in het derde kwartaal plaatsvinden. Het bedrijf kan aan meer dan 2 miljard dollar gewaardeerd worden.

Bloomberg onderstreept dat de beursplannen niet gefinaliseerd zijn en nog kunnen wijzigen. Bij Vita Coco was niemand bereikbaar voor commentaar.

Showbizz

Vita Coco werd in 2004 opgericht. Verlinvest stapte drie jaar later in het kapitaal en is de hoofdaandeelhouder van het bedrijf. Het vehikel van de AB InBev-familie de Spoelberch zou bijna de helft van de aandelen bezitten. De op een na grootste aandeelhouder is het Chinese Reignwood, dat in 2014 instapte. Reignwood, de distributeur van Red Bull en Vita Coco in China, waardeerde All Market Inc. bij die transactie op 664 miljoen dollar.

Sinds 2009-2010 zijn ook enkele Amerikaanse beroemdheden aan boord, zoals Madonna, Anthony Kiedis (zanger van de Red Hot Chili Peppers) en de acteurs Demi Moore en Matthew McConaughey. Vita Coco werd zwaar gepromoot door die sterren. Zij bezitten samen een symbolisch belang, naar verluidt 10 procent.

Pepsi

Vier jaar geleden mandateerden Verlinvest en de andere aandeelhouders van Vita Coco een zakenbank om een koper te zoeken voor de producent van kokoswater. De naam van de frisdrankenreus Pepsi dook toen op als mogelijke koper. Maar de gesprekken leidden tot niets, omdat Pepsi minder geboden zou hebben dan het bedrag van 1 miljard dollar dat de verkopers voor ogen hadden.

PepsiCo maakt kokoswater onder het merk One, Coca-Cola is met Zico in die niche aanwezig.

Oatly

Als Vita Coco tegen een stevige waardering naar de beurs trekt, zou dat voor Verlinvest de tweede succesvolle operatie zijn dit jaar.

Als Vita Coco tegen een stevige waardering naar de beurs trekt, zou dat voor Verlinvest de tweede succesvolle operatie zijn dit jaar.

De familie de Spoelberch en haar Chinese partner verkochten bij de beursgang van Oatly een klein deel van hun belang in het bedrijf. Dat bracht hun samen naar verluidt een slordige 340 miljoen dollar op. Het duo bezit nog zo'n 46 procent van de Zweedse havermelkproducent, die een vliegende start nam op de Nasdaq-beurs in New York.

Ter herinnering: het investeringsvehikel van de familie de Spoelberch stak vijf jaar geleden iets meer dan 50 miljoen euro in Oatly, toen nog een lokale Zweedse speler. Die kapitaalinjectie zou Oatly gewaardeerd hebben op 111 à 142 miljoen dollar. Verlinvest legde ook in 2019 geld op tafel naar aanleiding van een tussentijdse kapitaalronde van 41 miljoen dollar. Tegen de huidige koers van Oatly - bijna 27 dollar per aandeel - is de participatie van Verlinvest in het bedrijf (23%) ongeveer 3,65 miljard dollar (3 miljard euro) waard.

Jaren geleden sloeg Verlinvest in de Verenigde Staten ook al een grote slag met de verkoop van het bedrijf boven het gevitamineerd water Glaceau (bekend van het merk Vitamin Water). Het investeringsvehikel van de familie de Spoelberch verkocht dat bedrijf in 2007 voor niet minder dan 4,1 miljard dollar aan de drankenreus Coca-Cola.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud