Advertentie
Advertentie

Investeringspoot BNP Paribas Fortis stapt in bottelaar Konings

Konings werkt uitsluitend voor derden, meestal drankreuzen als AB InBev, Coca-Cola, Pepsico, Danone, Jack Daniëls of nog Bacardi. ©Wouter Van Vooren

De private-equitytak van BNP Paribas Fortis koopt een minderheidsbelang in het Limburgse Konings, dat drank produceert en bottelt voor reuzen als Pepsi, Coca-Cola, Bacardi en Jack Daniëls. Dat vernam De Tijd uit goede bron.

Konings zegt u misschien niets, maar u komt onrechtstreeks allicht dagelijks in contact met de bottelaar en producent van alcoholische en non-alcoholische dranken. Die bottelt uitsluitend voor derden, meestal drankreuzen als AB InBev, Coca-Cola, Pepsico, Danone, Jack Daniëls of nog Bacardi.

Konings surft op de steeds verder doorgedreven uitbesteding van de productie door die wereldspelers. Dat zijn steeds meer marketingmachines die activiteiten als aankoop, logistiek en productie niet in eigen handen houden. Met 18 lijnen in heel Europa, waar elk jaar bijna 1 miljard blikjes, brikjes en flesjes van de band lopen, goed voor een sliert van 60.000 kilometer, is Konings - een van de genomineerden voor de prijs van Onderneming van het jaar 2020 - een Europese speler geworden.

De vier ondernemers achter de groep uit Zonhoven bekeken al een tijdje de opties om een partner te vinden die de expansieplannen van het bedrijf wilde ondersteunen. De verkoop van een meerderheidsbelang werd overwogen, maar uiteindelijk komt een minderheidspartner aan boord. Het gaat volgens onze informatie om BNP Paribas Fortis Private Equity.

1 miljard
blikken, brikjes en flessen
Op de 18 lijnen van Konings in heel Europa lopen elk jaar bijna 1 miljard blikjes, brikjes en flesjes van de band.

Het is de zesde deal van de investeringspoot van de bank sinds begin dit jaar en naar verluidt een van haar grootste ooit. Begin 2021 stapte BNP Paribas Fortis Private Equity in het vierde fonds van kmo-investeerder Vectis en in juni kwam het aan boord bij Het Poetsbureau, een van de grootste dienstenchequespelers in Vlaanderen. Het kocht intussen ook een belang in Memo - de groep boven het Limburgse contactcenter Offitel - en in de scale-up Xenomatix. Het was daarnaast een van de uittredende partijen bij de verkoop van de dampkappenproducent Novy aan het Amerikaanse Middleby.

Redding

BNP Paribas Fortis Private Equity koopt een minderheidsbelang in Konings van de vier bestaande aandeelhouders, in orde van grootte Jos Rutten, Dirk Maris, Jef Moons en Luc Nulens. Zij verkopen elk een deel van hun aandelen, maar blijven samen de meerderheid in handen houden.

De vier redden Konings in 2008 van de ondergang, toen ze het bedrijf van de gelijknamige familie kochten. De eigen merken - Smeets en Trudo - gingen de deur uit en er werd alleen nog voor derden gewerkt. Onder hun impuls en die van het management groeide Konings uit tot een groep met een omzet van 262 miljoen euro (+10%) en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 30 miljoen (+25%) vorig jaar. Dit jaar zou de omzet dicht bij 300 miljoen euro moeten uitkomen.

De zakenbank Rothschild adviseerde de familiale aandeelhouders van Konings bij de deal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud