Jack Daniels 10 procent duurder door Europese invoerheffingen

©REUTERS

Het handelsconflict tussen de EU en de VS wordt steeds meer voelbaar.

Beetje bij beetje wordt het handelsconflict tussen de EU en de VS voelbaar in de winkelrekken en op de fabrieksvloeren.

Jack Daniels wordt de komende weken 10 procent duurder voor Europese consumenten. Dat maakte het moederbedrijf boven de whiskey-maker uit het Amerikaanse Tennessee bekend.

De Europese Unie heft sinds vrijdag 22 juni heffingen van 25 procent op Amerikaanse producten die worden gemaakt in staten die door Republikeinse politici worden bestuurd. Het is de bedoeling op die manier de politieke steun voor het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump te ondermijnen.

Harley-Davidson

Maandag maakte het eveneens geviseerde Harley-Davidson bekend dat het zijn prijzen in de EU niet durft te verhogen omdat een Harley in de EU gemiddeld 2.200 dollar duurder zou worden. Daarom zal het de motorfietsen voor Europese klanten buiten de EU produceren.

Trump vraagt de Harley-Davidson-werknemers en aandeelhouders geduldig te zijn en zegt dat het hem verbaast dat ze snel opgeven.

De VS voerden op 1 juni heffingen in van 25 procent op Europees staal en 10 procent op Europees aluminium omdat de Europese import van die producten de Amerikaanse nationale veiligheid zou bedreigen. De EU reageerde met douanetarieven op een handelsstroom van dezelfde orde, waarvan de eerste schijf - zoals op whiskey en Harleys - vrijdag 22 juni inging.

Voorts gaat het om sinaasappel- en veenbessensap uit Florida, rijst en katoen - dus ook Levi’s-jeans - uit de zuidelijke staten, Harley-Davidson-motors uit Wisconsin en bourbon uit Kentucky. Ook plezierjachten en schoenen staan op de lijst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud