Japans Suntory koopt bourbonreus Jim Beam

Jim Beam

De Japanse drankengroep Suntory heeft een bod van 16 miljard dollar (11,7 miljard euro) uitgebracht op zijn Amerikaanse sectorgenoot Jim Beam, vooral bekend van de gelijknamige bourbon. Suntory wordt zo de op twee na grootste sterkedrankengroep ter wereld, na Diageo en Pernod Ricard.

Suntory biedt 83,50 dollar per aandeel Jim Beam. Dat komt neer op een premie van 25 procent ten opzichte van de slotkoers van Jim Beam afgelopen vrijdag in New York (66,97 dollar).

Beide bedrijven zijn geen onbekenden voor elkaar. Suntory was al een verdeler van de merken van Jim Beam in Japan, met name de gelijknamige bourbon en het kleinere bourbonmerk Maker's Mark. Jim Beam heeft met Courvoisier ook een bekend cognacmerk in huis. Suntory zelf bezit een aantal bekende Japanse whiskymerken, zoals Yamazaki. Een aantal van die merken worden dan weer door Jim Beam verdeeld in bepaalde Aziatische markten.

De overname komt neer op een kwantumsprong voor Suntory op de markt van sterke dranken. Jim Beam was op eigen houtje al een topvijfspeler op de wereldwijde sterkedrankenmarkt. De combinatie van de twee wordt 's werelds nummer 3, net voor Bacardi.

Beide groepen tekenen voor de eerste miljardendeal van 2014. Het is de grootste overname ooit voor Suntory. Het bedrijf verwierf wereldfaam toen acteur Bill Murray in de film 'Lost in Translation' moeizaam een reclamespot voor de whisky van Suntory inblikte:

Bill Murray neemt een reclamespot op voor Suntory-whisky in de film 'Lost in Translation'

Jim Beam, dat op de beurs van New York onder de naam Beam Inc. noteert, ontstond uit de splitsing van het vroegere Fortune Brands. Dat bedrijf werd opgebroken onder druk van de beruchte aandeelhoudersactivist Bill Ackman.

Verschillende afdelingen werden verkocht of apart naar de beurs gebracht. Dat was onder meer het geval voor de golfuitrusting en de afdeling die waterkranen en deursloten fabriceert. Wat overbleef, was de sterkedrankengroep, die nadien werd omgedoopt tot Beam.

De vraag is nu of Suntory nog weerwerk gaat krijgen van andere spelers uit de sector. Jim Beam was al meermaals het onderwerp van overnamespeculatie. Onder meer Diageo en Pernod Ricard zouden een overname onderzocht hebben. Het is afwachten of ze zich alsnog in de debatten gaan mengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud