Kabouters verkopen Greenyard-aandelen

Sinds de Amerikanen in Greenyard stapten, is het aandeel gedaald. ©Greenyard

Het Amerikaanse investeringsfonds Kabouter Management heeft nog 4,9 procent van Greenyard in handen. Enkele maanden geleden nog 8,6 procent.

In februari 2018 kondigde Greenyard  aan dat Kabouter iets meer dan 5 procent van de aandelen had. Tussen toen en oktober verloor het Greenyard-aandeel 60 procent van zijn waarde, nadat bekend raakte dat een fabriek van Greenyard besmet was met een bacterie.

Dat deerde de Amerikanen niet, want in oktober steeg het belang van Kabouter naar 8,64 procent. Het Greenyard-aandeel daalde sindsdien met de helft, nadat Greenyard in januari een winstwaarschuwing stuurde en de schuldgraad opliep naar vijf tot zes keer de brutobedrijfswinst.

Kabouter - dat zich omschrijft als 'vriendelijk-activistisch' - zei in oktober het management van Greenyard te steunen. 'We geloven dat het bedrijf zich engageert om de communicatie naar beleggers en de transparantie te verbeteren, en zijn corporate governance aan te scherpen. We blijven ondersteunende aandeelhouders en kijken uit naar verdere acties om de aandeelhouderswaarde te verbeteren.'

Afgelopen maart verkocht Kabouter al aandelen, waardoor zijn belang daalde naar 7,4 procent. Nu heeft het nog 4,9 procent in handen.

Aandeelhouderswaarde

Sinds begin dit jaar trok Greenyard de Nederlander Marc Zwaaneveld aan, die samen met eigenaar Hein Deprez co-CEO werd. Hij zette een herstructureringsplan in werking. Een van de maatregelen is een kapitaalverhoging van - volgens schattingen van analisten - 80 tot 140 miljoen euro.

Het bedrijf sloot ook nieuwe samenwerkingscontracten af met Carrefour België en het Britse Tesco. Greenyard levert binnenkort alle verse groenten en fruit van Carrefour en alle diepvriesgroenten en -fruit van Tesco.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud