Advertentie

Kalkreus laat waterbron van Rochefort-trappist ongemoeid

©Lhoist Industrie

De monniken van Rochefort slaken een zucht van opluchting. De kalkreus Lhoist ziet definitief af van het oppompen van water uit de bron Tridaine, waarmee het bekende trappistenbier gebrouwen wordt.

Het bedrijf verzet zich niet tegen het arrest van het hof van beroep van 11 mei. Dat gaf de monniken van de abdij van Rochefort gelijk, die hun burgerrechten op de bron van Tridaine erkend wilden zien.

Lhoist wilde de kalkgroeve van La Boverie in Rochefort uitdiepen, om tot 2046 kalksteen te exploiteren. Daarom wilde de kalkreus testen uitvoeren met het oppompen van water uit het ondergrondse waterbekken onder de groeve, dat ook de bron Tridaine bevoorraadt.

Het bedrijf verkreeg daarvoor een vergunning, maar die vochten de monniken van de naburige abdij aan.  Ze vreesden dat het uitdiepen van de kalkgroeve zou leiden tot het opdrogen van de Tridaine, wat dan weer gevolgen zou hebben voor de kwaliteit van het grondwater. Daar kon de smaak van het trappistenbier onder lijden.

Het hof van beroep in Luik bevestigde in mei een vonnis van de correctionele rechtbank van Marche-en-Famenne uit augustus 2019 dat Lhoist niet mag raken aan de uitwatering van het bronwater.  Lhoist zegt nu de kalkgroeve van La Boverie bovengronds te willen uitbreiden. Volgens het bedrijf gaat het om een 'race tegen de tijd' gezien de complexiteit van de administratieve procedures die gevolgd moeten worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud