Kartelwaakhond start diepgaand onderzoek naar maalderijdeal

De maalderij van Dossche in Deinze. ©jonas lampens

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) neemt de overname van Ceres door de Belgische maalderijgroep Dossche Mills onder de loep.

Het mededingingscollege van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft beslist de 'procedure van bijkomend onderzoek' op te starten in het kader van de overname van Ceres door sectorgenoot Dossche Mills. Dat maakt de BMA woensdag bekend.

De overname speelt zich af in de sector van de productie en de handel in meel van zachte tarwe voor menselijke consumptie, in eerste instantie voor bakkerijen. Het is niet duidelijk waarom de BMA een extra onderzoek - een erg uitzonderlijke stap - begint. Dat staat niet in het summiere persbericht.

'Ernstige twijfel'

Maar BMA-voorzitter Jacques Steenbergen zegt dat zo'n stap er krachtens de wet kan komen als er 'ernstige twijfel' is over de toelaatbaarheid van de overname. 'In de huidige stand van het dossier zijn nog een aantal punten die maken dat er ernstige twijfel kan bestaan. Over de aard van die punten kan ik me niet uitspreken.' Volgens Steenbergen heeft ook het auditoraat bij de BMA een dieper onderzoek aanbevolen.

Volgens onze informatie hebben een aantal concurrenten en klanten van de betrokken bedrijven tijdens het eerste onderzoek alvast bedenkingen geuit. Daarbij komt dat de sector al 'zeer geconcentreerd' is. Dat wil zeggen dat er vooral enkele grote spelers zijn, die nauwelijks concurrentie kennen.  

Franse concurrent

De aankondiging van de overname dateert van een jaar geleden. Maar de deal werd pas in november aangemeld bij de BMA. Een jaar geleden raakte bekend dat de Belgische maalderijgroep Dossche Mills, een onderdeel van de familiale groep Dossche, onderhandelt met haar Franse concurrent Moulins Soufflet over een overname van diens Belgische dochter Ceres.

Dossche Mills-CEO Kristof Dossche zei woensdag in een reactie de verdere beslissing van de BMA te zullen afwachten. 'We hopen natuurlijk op een goede afloop.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud