'Koffiekoning' Goudet op weg naar voorzitterschap AB InBev

Kees Storm, die dit jaar 73 wordt, zag zijn voorzittersmandaat bij AB InBev vorig jaar nog met 1 jaar verlengd, maar zou dit jaar finaal vervangen worden. ©Thierry du Bois

Olivier Goudet, bestuurder bij AB InBev en topman van de Duitse investeringsmaatschappij JAB Holding, wordt binnenkort voorgedragen als nieuwe voorzitter van AB InBev. Dat meldt het persagentschap Reuters. Goudet bouwde JAB uit tot de hoofdaandeelhouder van 's werelds grootste koffiebedrijf na Nestlé.

Goudet zou huidig voorzitter Kees Storm vervangen. Die is met zijn 73 lentes de leeftijdsgrens al voorbij, maar kreeg vorig jaar toch nog een verlenging van zijn mandaat voor een periode van één jaar. Noch bij AB InBev noch in de entourage van Goudet kon het nieuw bevestigd worden.

Goudet, in een vorig leven onder meer nog financieel directeur van de snoepreus Mars, is topman bij JAB Holding, voluit Joh. A. Benckiser. Dat is een Duitse investeringsmaatschappij in handen van de steenrijke Duitse familie Rehmann. Hij werd in 2011 bestuurder bij AB InBev, toen hij wijlen Jean-Luc Dehaene verving omdat die de leeftijdsgrens had bereikt.

Koffie-imperium

Indien het nieuws bevestigd wordt, illustreert dat nog maar eens de nauwe banden tussen JAB en 3G, het investeringsvehikel van de Braziliaanse referentieaandeelhouders van AB InBev, dat de jongste tijd hoge ogen gooit met zijn strooptocht in de Amerikaanse voedingssector (met een beetje hulp van beleggersgoeroe Warren Buffett). Beide investeringsmaatschappijen zijn actief in de sector van de consumentengoederen.

Bovendien zijn de JAB-toplui nauw verbonden met Alexandre Van Damme, het strategische brein achter de expansie van AB InBev. Van Damme werkte via zijn vennootschap Patrinvest mee aan de overname van koffiemaker D.E. Master Blenders (Douwe Egberts). Goudet wist die intussen te fuseren met de koffiedivisie van Mondelez. Dat fusiebedrijf zal Jacobs Douwe Egberts heten, en na Nestlé het grootste koffiebedrijf ter wereld worden. Tel daarbij nog de meerderheidsbelangen in Peet's Coffee & Tea en Caribou Coffee Company, en je kan spreken van een koffie-imperium.

Goudet zou de tweede JAB-topman zijn die de voorzittershamer bij AB InBev in handen krijgt. Van 2002 tot 2012 was die eer weggelegd voor Peter Harf, nog steeds een van de partners bij JAB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud