Le Pain Quotidien stuurde Starbucks wandelen

Vincent Herbert, CEO van Le Pain Quotidien, kijkt voor groei in de komende jaren naar Azië. ©Clement, Rene

Le Pain Quotidien werd een tijdje terug door Starbucks benaderd voor een overname. De Belgische bakkerijketen ging niet in op de avances van de koffiereus. Dat bevestigt Vincent Herbert, de CEO van Le Pain Quotidien, in een gesprek met De Tijd.

'Ik heb enkele informele gesprekken met Howard Schultz, de CEO van Starbucks. Hij was geïnteresseerd in Le Pain Quotidien. Hij bood ons een smak geld aan, honderden miljoenen (…) Maar we verwierpen uiteindelijk zijn bod, omdat Le Pain Quotidien het verdient om alleen door te gaan. Dit is nog maar het begin', zegt Herbert.

Het bod van Starbucks hoeft niet te verwonderen, want Le Pain Quotidien blijft indrukwekkende groeicijfers neerzetten. Vorig jaar klom de omzet met een vijfde tot 325 miljoen dollar. De operationele kasstroom (ebitda) eindigde een kwart hoger op 35 miljoen dollar. Voor dit jaar rekent Herbert op 370 miljoen dollar inkomsten en een gelijkaardige rendabiliteit.

De laatste zes jaar zette de keten jaarlijks steeds dezelfde groeicijfers neer: 15 procent extra winkels, 20 procent meer verkoop, 25 procent meer kasstroom. Toch hoeden Herbert en de aandeelhouders van Le Pain Quotidien zich voor een te snelle groei. 'Als je te snel groeit, verwatert je concept (…) Om snel te groeien, doen vele merken alles voor iedereen. En dus niets voor niemand. Wij verliezen nooit de essentie uit het oog', stelt Herbert.

Azië

'De grootste opportuniteiten liggen de komende vijf jaar in Azië', zegt Herbert. China is een opportuniteit, maar ook een sprong in het onbekende. ‘Je krijgt er slechts één kans. Kies je een slechte partner of is je timing verkeerd, dan ben je tien jaar én een bom geld kwijt. Daarom starten we vanaf 2015 eerst op één van de meer westerse plekken: Hongkong. Later volgen allicht Seoel, Singapore en Taiwan.'

Lees het volledige interview met Vincent Herbert dit weekend in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud