Listeria en afboekingen duwen Greenyard diep in het rood

Hein Deprez, de CEO van Greenyard ©Dieter Telemans

Door de listeriabesmetting in Hongarije, het uitzonderlijke weer en enkele afboekingen heeft Greenyard in de eerste helft van zijn boekjaar zwaar verlies geleden. Het fruit- en groenteconcern handhaaft echter de winstprognose.

Het boekjaar 2018/19 was tot dusver bijzonder bewogen voor Greenyard.  De groep werd geconfronteerd met een listeriabesmetting in haar fabriek in Hongarije en zag zich verplicht een massale terugroepingsactie te organiseren. Daarnaast zaten ook de marktomstandigheden tegen: de aanhoudende droogte resulteerde in een wisselende aanvoer en schommelende prijzen. In enkele markten werd Greenyard bovendien geconfronteerd met sterke concurrentie. Veranderend consumptiegedrag en nieuwe concepten vormen tot slot ook een uitdaging.

‘Door dit alles stond de winstgevendheid zwaar onder druk, zodat wij acties hebben ondernomen’, zegt CEO Hein Deprez. Daarmee doelt hij onder meer op een aanpassing van de convenanten met de banken en op de geplande verkoop van Horticulture, een kleinere divisie die zich toelegt op potgrond en substraten. Intern worden ook maatregelen genomen om de efficiëntie te verhogen.

Warm weer

Omzetmatig was de eerste jaarhelft – de periode april – september – iets zwakker dan vorig jaar. De omzetdaling bedroeg 3,6 procent in absolute cijfers en 3,2 procent als wisselkoerseffecten worden uitgefilterd. Het omzetcijfer van 1,983 miljard euro, waarin geen rekening meer is gehouden met Horticulture, is iets hoger dan analisten hadden ingeschat.

De brutobedrijfswinst zonder eenmalige elementen (rebitda) is met 41,2 miljoen euro (zonder Horticulture) iets lager dan de consensusverwachting van 45,7 miljoen. Tegenover de eerste helft van vorig boekjaar is er een stevige daling van 39,9 procent. ‘De drie hoofdredenen zijn het weer, druk op de prijzen en de terugroepingsactie’, legt financieel directeur Geert Peeters uit. De grootste impact was er in het Fresh-segment als gevolg van het warme weer en de scherpe concurrentie.

Afboekingen

Het nettoresultaat is met een verlies van 113,4 miljoen euro dan weer een pak slechter dan verwacht. Het verlies uit voortgezette activiteiten (Fresh en Long Fresh) beliep 68,1 miljoen euro, waarvan de listeriabesmetting voor 22,6 miljoen meetelt.

Daarnaast zijn er twee boekhoudkundige elementen die extra druk hebben gezet. Wegens de listeriabesmetting heeft het management besloten in Long Fresh (diepvries- en ingemaakte groenten) zijn groeiplannen meer in de toekomst te spreiden. Dat resulteert in een goodwill-afboeking van 29,2 miljoen euro. Voorts is er een afboeking op belastingen van 8,4 miljoen euro.

In het nettocijfer is ook rekening gehouden met de beëindigde activiteiten, zeg maar Horticulture, en daarop boekt Greenyard een 'bijzondere waardevermindering'. Dat resulteert in een verlies van 44,9 miljoen euro.

Winstprognose

Greenyard behoudt wel de winstprognose die eind augustus - in het kader van een winstwaarschuwing - werd gegeven: een 25 procent lagere brutobedrijfswinst over het hele boekjaar 2018/19.

Dat betekent dat de tweede jaarhelft een stuk beter zal moeten zijn dan de eerste. Wat logischerwijs ook het geval zou moeten zijn, aangezien de listeriaproblemen achter de rug zijn. De kosten daarvoor raamt Geert Peeters op 28 miljoen euro, iets minder dan de eerdere raming van 30 miljoen.

Schuldgraad

De schuldgraad van de groep was eind september gestegen tot 4,4x, fors meer dan de 2,8x van eind maart. De oorzaken zijn de lagere winstgevendheid, eenmalige kosten voor de terugroepingsactie en voorraadopbouw in het Long Fresh-segment.

‘Onze schuldgraad is in lijn met wat met de banken is afgesproken’, geeft Geert Peeters mee. Greenyard is wel van plan zijn schuldgraad te verlagen. De verkoop van Horticulture zal daar alvast toe bijdragen. De opbrengst van die desinvestering (120 miljoen euro) zal gebruikt worden om een obligatielening die in juli volgend jaar vervalt, terug te betalen.

Greenyard publiceerde zijn halfjaarcijfers overigens iets te vroeg. Om 17.20 uur, dus nog tijdens beurstijd, stond de Engelstalige versie al op de website. De FSMA zal uitzoeken wat er is misgelopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud