Lotus Bakeries trekt dividend fors op

Jan Boone, de topman van Lotus Bakeries. ©Tom Verbruggen

Ondanks de forse investeringen - onder meer in een Amerikaanse fabriek - blijven de schulden van de koekjesbakker laag.

Lotus Bakeries , de maker van Lotus-speculoos, Nakd-fruitrepen en Dinosauruskoeken betaalt zijn aandeelhouders voor boekjaar 2018 29 euro bruto dividend per aandeel. Dat is bijna de helft meer (+48,7 procent) dan het dividend over het boekjaar 2017.

Lotus in 2018
  • Omzet: 556,4 miljoen euro (+6%, interne groei: +5%).
  • Bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda): 110,4 miljoen euro (+6%).
  • Bedrijfswinst (ebit): 92 miljoen euro (+3%).
  • Nettowinst: 66,9 miljoen euro (+5%).
  • Winst per aandeel: 83,01 euro (+4%).
  • Brutodividend: 29 euro (+49%).

Lotus betaalt nu een derde van zijn recurrente nettowinst aan zijn aandeelhouders. 'Dat levert ons een juiste balans op tussen een degelijke vergoeding voor aandeelhouders en het herinvesteren van de winst in de onderneming', zegt CEO Jan Boone.

Het Lembeekse bedrijf investeerde vorig jaar 100 miljoen euro. De netto financiële schuld steeg dankzij de stevige cashflow slechts met 39 miljoen euro naar 96 miljoen. Doordat de brutobedrijfswinst (rebitda) toenam, bleef de schuldgraad onder een keer de rebitda.

Lotus investeert onder andere stevig in een Amerikaanse fabriek. Daarin zal Lotus in de tweede helft van dit jaar voor het eerst speculoos bakken buiten België.

Dit jaar opent ook een fabriek in Zuid-Afrika. Daarin maakt Lotus zijn natuurlijke snacks. Die bevatten alleen suiker van het fruit dat erin zit. Er zitten ook enkel natuurlijke ingrediënten in de producten.

Snacks

De divisie breidde in 2018 uit doordat Lotus het Britse Kiddylicious overnam. Dat bedrijf maakt fruitsnacks voor baby's en kleine kinderen.

Op de Brusselse beurs gaat het aandeel Lotus maandag 3,5 procent hoger naar 2.380 euro. Dat betekent dat het aandeel van de koekjesbakker tegen 29 keer de nettowinst en 20 keer de bedrijfswinst over 2018 noteert. 

Een stevige waardering dus, maar daar staat ook een indrukwekkende staat van dienst tegenover. Vorig jaar presteerde het aandeel voor de zestiende keer in de voorbije zeventien jaar beter dan de Brusselse beursgraadmeter Bel20. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud