Lubbeek geeft geen vergunning voor wijnmakerij Vandeurzen

Heel wat inwoners van Lubbeek zien de moderne wijnmakerij van Vandeurzen niet zitten. ©Dieter Telemans

Het schepencollege van Lubbeek geeft ondernemer Urbain Vandeurzen geen bouwvergunning om in deelgemeente Linden een wijnproductiecentrum te bouwen. Het dossier komt nu op de tafel van de deputatie van Vlaams-Brabant.

Vandeurzen kocht enkele jaren geleden een park met kasteel langs de Diestsesteenweg in Linden. Hij plantte er op een hellend terrein aan de achterzijde een wijngaard van één hectare aan. Langs die wijngaard aan de andere zijde van de Kasteeldreef wil hij een gebouw optrekken waar de wijn zal worden geproduceerd.

Het architectenbureau Eyers ontwierp daarvoor een futuristisch gebouw van 12 meter hoog met een gebogen dak van 57 op 25 meter. Bij zijn eerste bouwaanvraag enkele maanden geleden vroeg de gemeente Lubbeek enkele aanpassingen, waarop Vandeurzen het wijnproeven naar elders verhuisde en het ontwerp wat verkleinde.

Het voornaamste argument voor het schepencollege om de bouwvergunning te weigeren is dat het gebouw het uitzicht van dit landschappelijk waardevol gebied zal verstoren.

Maar het gemeentelijke fiat blijft ook nu uit. 'Wij hebben zijn bouwaanvraag negatief geadviseerd en verwijzen dit beladen dossier op die manier door naar de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant', zegt dienstdoend burgemeester Tania Roskams (N-VA). Het voornaamste argument voor het schepencollege om de bouwvergunning te weigeren is dat het gebouw het uitzicht van dit landschappelijk waardevol gebied zal verstoren.

Schepencollege verdeeld

Een maquette van het wijncentrum dat Urbain Vandeurzen wil bouwen in Lubbeek. ©rv

Roskams ontkent niet dat het college zwaar verdeeld was over de kwestie. 'Veel inwoners hebben ons laten weten tegen het project te zijn. Ik ben echter voorstander wegens toeristische en economische opportuniteiten. Het gaat inderdaad om een mooie helling, maar het is geen geklasseerd dorpsgezicht en met de geplande ingroening zou het uitzicht op termijn grotendeels behouden kunnen blijven', aldus Roskams.

In de buurt was er de afgelopen maanden fel protest tegen de plannen van Vandeurzen. Het comité Lindenlandschap vreest dat dit project het landelijke uitzicht in de omgeving zwaar zal verminken en verzamelde in het kader van het openbaar onderzoek bijna 650 bezwaarschriften.

Vernield

Onbekenden vernielden medio mei op de aanpalende wijngaard van Vandeurzen meer dan 450 wijnstokken. Er werd voor meer dan 78.000 euro schade aangericht. Lindenlandschap distantieerde zich nadrukkelijk van die actie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud