M/V van de week | Alexandre Van Damme

©RTBF

De onzichtbare sterke man die ongewild in het middelpunt van de belangstelling staat

Een portret schrijven over Alexandre Van Damme is bijzonder frustrerend. De biermiljardair is zó op zijn discretie gesteld dat recente ontwikkelingen over zijn leven of investeringen amper te vinden zijn. Daarbovenop zwijgen de mensen die hem wél kennen om hun band met de AB InBev-miljardair te respecteren. Twee jaar geleden grapte een van zijn kennissen: ‘Jullie moeten een portret van Alexandre Van Damme maken? Dan hebben jullie vast iets verkeerd gedaan.’

De AB InBev-telg, vaak omschreven als de rijkste Belg of de invloedrijkste Belg in het zakenleven, stond deze week opnieuw ongewild in de schijnwerpers naar aanleiding van de berichten over de verkoop van de voetbalclub RSC Anderlecht. Daaruit bleek dat zijn belang in de voetbalclub ongeveer 15 procent bedroeg en geen 2,5 procent zoals tot nu verondersteld. Daardoor is hij incontournable in de op til zijnde verkoop.

Twee partijen hebben hun zinnen gezet op de Brusselse voetbalclub: de steenrijke Russische magnaat Alisher Usmanov (64) en het duo Paul Gheysens (van de projectontwikkelaar Ghelamco)/Wouter Vandenhaute (productiehuis Woestijnvis). Er zou ook een derde - voorlopig nog anonieme - bieder opgedoken zijn. Maar van een formeel, bindend bod is voorlopig nog geen sprake.

Vriendendienst

Van Damme belandde in 2010 in het kapitaal van RSC Anderlecht, toen de club zich omvormde tot een nv. Zijn intrede zou een vriendendienst geweest zijn voor Roger Vanden Stock, de sterke man en voorzitter van de club. De relatie tussen de twee gaat terug tot begin jaren 90, toen Interbrew Vanden Stocks brouwerij Belle-Vue overnam.

Van Jupiler tot de wereldtop. Alexandre Van Dammes imperium vindt zijn oorsprong in Interbrew, het huidige AB InBev. Zijn familie was de eigenaar van Piedboeuf, de brouwerij achter het bier Jupiler. Eind jaren 80 fuseerde Piedboeuf met sectorgenoot Artois tot Interbrew. Van Damme geldt als de architect van de jarenlange groei van de Belgische biergroep tot de absolute wereldtop. Een rol van strateeg achter de schermen.

 

 Fortuin. Het vermogen van Van Damme bedraagt vele miljarden euro’s. Hij is niet enkel de grootste Belgische individuele aandeelhouder van AB InBev, maar heeft ook rechtstreekse of onrechtstreekse participaties in voedingsreuzen als Burger King en Kraft Heinz en in de koffiegrootmacht Jacobs Douwe Egberts. De participatie in Anderlecht vertegenwoordigt maar een heel klein deel van zijn vermogen.

 

De paars-witte connectie. De banden tussen Alexandre Van Damme en Roger Vanden Stock gaan terug tot begin jaren 90. Interbrew nam toen Belle Vue, de brouwerij van de Vanden Stocks over.Van Damme is een grote voetbalfan en al jarenlang een supporter van paars-wit.

Paparazzi. Van Damme besliste vorig jaar van Brussel naar Zwitserland te verhuizen. De spreekwoordelijke druppel: beelden van hem in de tribune van Anderlecht op de openbare omroep RTBF. Dat kwam bijzonder hard aan bij de bijna ziekelijk discrete biertycoon.

 

Van Damme kocht aanvankelijk 2,5 procent van de aandelen van paars-wit, maar verwierf via een financieel-technische constructie (een portage-overeenkomst) met voorzitter Roger Vanden Stock in werkelijkheid een bijkomend aandelenpakket, waardoor hij ruim 15 procent van het kapitaal controleert. Hij gaf de club ook een miljoenenlening om haar financiële buffer te versterken. De Vanden Stocks - vader Roger en zijn dochters Julie en Claire - bezitten nog 30 procent van Anderlecht. Neef Philippe, zijn vrouw en kinderen hebben nog 16 à 17 procent.

Sommigen zagen in de versterkte positie van Van Damme in Anderlecht de voorbode van een overname. Maar niets is minder waar. Goedgeplaatste bronnen stellen dat hij nooit plannen koesterde om paars-wit volledig te controleren.

Hoe symbolisch het dossier Anderlecht ook is, het is slechts een voetnoot in het imperium van Van Damme, dat zijn oorsprong vindt in de oprichting van Interbrew eind jaren 80, toen de brouwerij Artois uit Leuven en de brouwerij Piedbœuf uit het Waalse Jupille - van de familie Van Damme - fuseerden.

Wereldtop

De rol van Van Damme in de opmars van de Belgische biergroep naar de wereldtop kan moeilijk overschat worden. AB InBev is de kern van zijn imperium en van zijn fortuin. Met een indirect belang van naar schatting 2,5 à 4 procent is hij de grootste individuele Belgische aandeelhouder van de bierreus. Aan de onderkant van die vork is die participatie alleen al 4,2 miljard euro waard, aan de bovenkant ruim 6,7 miljard euro. Jaarlijks stromen honderden miljoenen euro’s aan dividenden van AB InBev zijn richting en die van de andere familiale aandeelhouders uit.

Maar zijn imperium reikt veel verder dan AB InBev en Anderlecht. Dankzij zijn samenwerking met de Braziliaanse aandeelhouders van AB InBev is hij ook aandeelhouder en bestuurder bij de groep boven de fastfoodketen Burger King en zit hij onrechtstreeks - en mogelijk ook rechtstreeks - in het kapitaal van de voedingsgroep Kraft Heinz. Van Damme is ook een van de hoofdaandeelhouders van de koffiereus Jacobs Douwe Egberts.

De omvang van zijn investeringsrijk staat in schril contrast met zijn bijna ziekelijke discretie. Die ligt (mee) aan de basis van zijn beslissing om naar Zwitserland te verhuizen. Dat een journalist van de Franstalige openbare omroep RTBF eind 2015 in paparazzistijl een camera op hem richtte in de tribune van Anderlecht (zie foto), was volgens onze bronnen de spreekwoordelijke druppel om zijn stulp in de Brusselse gemeente Sint-Gillis - een versterkte burcht die bijna de helft van een straat omvat - te verruilen voor een domein van meer dan 21.000 m² op een steenworp van het Zwitserse dorpje Chéserex, nabij Genève.

‘Alexandre Van Damme wil zoals iedereen ’s morgens om zijn koffiekoeken gaan bij de bakker om de hoek. In Brussel is dat volgens hem niet meer mogelijk. In Zwitserland wel. Daar is hij onbekend. Daar is hij Monsieur tout-le-monde’, zegt iemand uit zijn entourage. Een ‘Jan met de pet’, dus. Maar wel een machtige en steenrijke.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud