Maaltijdenfabriek in Schoten moet dicht

Chillfis in Schoten behoort tot de Nederlandse groep Struik Foods Europe. ©BELGA

Het voedingsbedrijf Chillfis in Schoten gaat sluiten. 78 werknemers dreigen hun baan te verliezen.

De intentie tot stopzetting werd donderdag op een ondernemingsraad bekendgemaakt. Chillfis, een onderdeel van de Nederlandse groep Struik Foods Europe, was verlieslatend. Het bedrijf produceert kant-en-klare maaltijden voor supermarkten in de Benelux.

Struik Foods Europe is van plan alle activiteiten op het gebied van verse maaltijden te beƫindigen. Directielid Gert Mandersloot: 'We hebben veel inspanningen geleverd om de resultaten omhoog te krijgen. Maar het is een erg competitieve markt.'

Chillfis werd pas in 2008 opgericht, maar sluit dus na tien jaar de deuren. Twee jaar geleden sloot ook al de zustervestiging van Struik Foods Belgium in Schoten, een producent van conserven en halffabricaten. Daardoor verdwenen 92 banen. Met de geplande stopzetting van Chillfis verlaat de Nederlandse groep Belgiƫ.

78
Banenverlies
Bij de sluiting staan 78 banen op de tocht.

Door het collectief ontslag bij Chillfis dreigen 73 banen bij Chillfis en 5 banen bij Struik Foods Belgium verloren te gaan. Als de intentie tot sluiting wordt bevestigd, stopt begin mei de productie. Het personeel mocht donderdag naar huis en mag ook vrijdag thuisblijven. Maandag wordt de productie hervat. 

Lagere prijzen

Volgens de socialistische vakbond ABVV Horval Antwerpen is de sluiting het gevolg van de erg competitieve markt van verse maaltijden. 'De grote klanten vragen steeds lagere prijzen, wat voor Chillfis onhoudbaar werd', zegt vakbondssecretaris Filip Feusels.

'Het ging al meerdere jaren slecht met de fabriek en er waren ook al enkele maanden geruchten over een sluiting. De werknemers zagen de managers komen en gaan, wat nooit een goed teken is. Nochtans waren de cijfers van het afgelopen jaar weer iets beter.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect