Maaltijdkoeriers Takeaway.com en Just Eat sluiten miljardendeal

Takeaway.com-CEO Jitse Groen bij de beursgang van zijn bedrijf in september 2016. Takeaway.com trok tegen een koers van 23 euro naar de beurs. ©ANP

Takeaway.com biedt 0,09744 eigen aandelen voor elk aandeel Just Eat. Dat waardeert Just Eat op 5 miljard pond (5,56 miljard euro), of 731 pence per aandeel. Dat is een premie van 15 procent op de jongste beurskoers.

De aandeelhouders van Just Eat  zouden 52,2 procent van de fusiegroep in handen krijgen, die van Takeaway.com  de resterende 47,8 procent. Door de fusie ontstaat een van de grootste online maaltijdkoerierplatformen in de wereld.

Dat de deal in eigen aandelen beklonken wordt, hoeft niet te verbazen. Takeaway.com zag zijn aandelenkoers op de beurs van Amsterdam sinds begin dit jaar stijgen van ongeveer 60 naar meer dan 83 euro. 

Schaalgrootte

Eind vorige week bleek al dat het Nederlandse Takeaway.com overnamegesprekken voerde met zijn Britse sectorgenoot Just Eat. Schaalgrootte is belangrijk in de wereld van de maaltijdbestellingen, waardoor Takeaway.com al langer op overnamepad is. Vorig jaar kocht het bedrijf de Duitse activiteiten van concurrent Delivery Hero. De omzet over heel 2018 steeg met 44 procent naar 240 miljoen euro, maar het verlies bedroeg 14 miljoen euro.

Naar omzet is Just Eat nog een maatje groter. Het Britse bedrijf sloot vorig jaar af met een omzet van bijna 780 miljoen pond en een winst van bijna 80 miljoen pond. Naast het Verenigd Koninkrijk is het bedrijf onder andere actief in Canada, Australiƫ en Nieuw-Zeeland.

Notering in Londen

Jitse Groen, de topman van Takeaway.com, leidt het nieuwe fusiebedrijf. Paul Harrison, de huidige financieel directeur van Just Eat, gaat diezelfde job uitoefenen in de nieuwe groep. Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt in Amsterdam, maar de nieuwe combinatie mikt op een beursnotering in Londen. De notering van Takeaway.com in Amsterdam wordt geschrapt.

De zakenbanken Bank of America Merrill Lynch en Lazard adviseerden Takeaway.com op de transactie. UBS en Goldman Sachs stonden Just Eat bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud