'Maleisisch Sipef' start beter dan Facebook

Felda-voorzitter Mohd Isa Samad (r.) bij het beursdebuut op de beurs van Maleisië (foto: EPA)

Facebook was een flop, maar de grootste beursgang van 2012 na de netwerksite debuteerde donderdag euforisch. De Maleisische plantageholding Felda ging op de eerste beursdag prompt 16 procent hoger.

Aziatische beleggers liepen donderdag storm voor Felda Global Ventures Holdings, na de lokale rivaal Sime Darby en het Singaporaanse Golden Agri de derde grootste plantageholding ter wereld.

Felda sloot de eerste beursdag in Kuala Lumpur op 5,30 ringgit. Particuliere beleggers, die aan 4,45 ringgit konden intekenen, boeken zo meteen 19 procent winst. Grote beleggers tekenden aan 4,55 ringgit per aandeel in en strijken na dag 1 dus 16 procent winst op.

Volgens handelaars konden vooral lokale beleggers aandelen op de kop tikken. 90 procent van de aandelen die de overheid ter beschikking stelde, gingen naar Maleisische beleggers. Buitenlandse investeerders hadden vaak het nakijken en kopen nu op de beurs gretig aandelen in. 

Lokaal

Felda-CEO Sabri Ahmad gaf in een gesprek met persbureau Bloomberg aan dat het expliciet de bedoeling was lokale beleggers wat potentieel te bieden. Met andere woorden: in tegenstelling tot Facebook, wou de plantageholding niet het onderste uit de kan halen. 'We wilden iets op de tafel laten om de lokale beleggers mee te laten genieten', zei Ahmad.

De beurskoers van de Belgische plantageholding Sipef bewijst al jaren dat palmolie in de lift zit. Door de snel groeiende lokale bevolking stijgt in Azië de vraag naar palmolie voor de voedselbereiding sterk. Bovendien wordt palmolie ook courant gebruikt in industriële toepassingen, bijvoorbeeld bij de productie van koekjes of margarine, of bij cosmetica zoals de Dove-zepen van Unilever.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud