Massale fraude met paardenvlees ontdekt

©Photo News

Er is een nieuw schandaal met illegaal paardenvlees ontdekt. De Europese gerechtelijke diensten rolden een netwerk op waarbij bijna 5.000 paarden die niet voor consumptie geschikt waren in de voedselketen terechtkwamen.

Tot nog toe werden 26 personen gearresteerd in Europa. De operatie liep gelijktijdig in 7 landen en werd gecoördineerd door Eurojust en Frankrijk. Ze is er in geslaagd een ‘einde te maken aan een crimineel netwerk betrokken bij de handel in illegaal paardenvlees’, aldus een mededeling van Eurojust, het Europees agentschap voor gerechtelijke coördinatie.

Het netwerk werkte met vervalste ‘paspoorten’ voor de paarden en slaagde er zo in om ‘op frauduleuze manier vlees, dat niet geschikt was voor consumptie, toch in de Europese voedselketen te brengen’, aldus Eurojust, dat gevestigd is in Den Haag. Volgens Volksgezondheid in ons land moet dat elders zijn gebeurd, omdat de controle op de identiteit van paarden erg sluitend is in België.

De Franse overheden schatten dat ‘tussen 2010 en 2013 zo’n 4.700 paarden werden geslacht en verwerkt’, schrijft Eurojust. De onderzoeken en arrestaties vonden plaats in het kader van een rogatoire commissie in opdracht van Annaïck Le Goff, onderzoeksrechter in Marseille, aldus een bron bij het gerecht.

Verdachten werden opgepakt in België, Nederland, Duitsland en in het zuiden van Frankrijk. Huiszoekingen zijn aan de gang. Het Nederlands parket maakt melding van 15 huiszoekingen en 3 arrestaties. Frankrijk vraagt hun uitlevering.

België

De spin in het web zou echter een Belg zijn, die ook werkte vanuit ons land. Het is in België dat het onderzoek in november 2012 is gestart door het gerecht van Aarlen. In totaal zouden vier Belgen zijn opgepakt, waaronder de leider afkomstig uit Aarlen, een Antwerpenaar en twee handlangers.

De dieren zouden geslacht zijn in een slachterij nabij het departement Bouches-du-Rhône, volgens een Franse bron. In Frankrijk werden meer dan 400 ‘paspoorten’ van paarden teruggevonden, vandaar dat daar ook in juli 2013 een onderzoek startte door het parket van Marseille.

Ook in Duitsland, Ierland en Groot-Brittannië werden onderzoeksdaden verricht. Alles samen werd voor 37.000 euro cash teruggevonden, geneesmiddelen, 800 paardenpaspoorten en 200 paarden. Die dieren zullen onderzocht worden door dierenartsen.

Nauwelijks twee jaar geleden kwam al een gelijkaardig schandaal aan het licht. Daardoor werden ook producenten van bereide maaltijden zoals lasagna, zwaar getroffen door het gesjoemel met paardenvlees. Daardoor kreeg onder meer Ter Beke in ons land rake klappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud