McDonald's stelt opnieuw teleur

McDonald's kent een teleurstellend eerste kwartaal. ©EPA

De Amerikaanse hamburgerketen McDonald's heeft het afgelopen kwartaal minder gepresteerd dan verwacht. Minder klanten en negatieve wisselkoerseffecten zorgden voor een daling in omzet en nettowinst. CEO Steven Easterbrook wil binnenkort met plannen komen die voor de ommekeer kunnen zorgen.

McDonald's, bekend om zijn Big Macs en Happy Meals, slaagt er maar niet in het tij te doen keren. In het eerste kwartaal van 2015 daalde de omzet van de Amerikaanse fastfoodketen met 11 procent tot 6 miljard dollar (5,6 miljard euro). Ook de nettowinst zakt met een derde naar 811,5 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg naar 1,01 dollar, waar analisten een groei van 1,06 dollar per aandeel voorspelden.

Moeilijke aanpassing

De fastfood-restaurants van McDonald's trekken al een tijdje minder klanten. In het thuisland van de hamburgerketen daalde het klantenaantal ten opzichte van vorig jaar met 2,6 procent. In Europa was dat 0,6 procent. De daling is vooral te danken aan stevige concurrentie - onder meer het klantvriendelijke en kwaliteitsvolle Shake Shack - en een veranderende houding van de consument.

De groeiende vraag naar gezonder eten lijkt voor McDonald's een moeilijke aanpassing te zijn. De hamburgers van de fastfoodketen worden vaak omschreven als 'vettig' en 'ongezond'. Bij een navraag over de favoriete fastfood-restaurants van de Amerikaan finishte McDonald's als allerlaatste. Topman Steve Easterbrook wil daarom onder meer het het gebruik van antibiotica in kip terugdringen. Daarnaast wil het ook zijn gerechten vereenvoudigen en biedt het nu ook gezonde brunches aan in verschillende Amerikaanse vestigingen.

Easterbrook, die nog maar sinds maart aan het roer staat van het concern, klinkt ondanks de negatieve cijfers optimistisch. 'McDonald's is bezig met plannen die voor de ommekeer moeten zorgen. We zullen ons focussen op de lokale consument en gezonder gaan produceren. Op vier mei maken we alle details bekend.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud