Melkboeren dreigen met wegblokkades bij uitblijven prijsverhoging

Een blokkade door Franse boeren, eerder deze maand. ©AFP

De Flemish Milk Board (FMB), een Vlaamse vereniging van melkveehouders, eist van de zuivelindustrie een kostendekkende minimumprijs voor de melk. Ze dreigen met hardere acties.

De FMB wil ook dat de bevoegde ministers van Landbouw hun verantwoordelijkheid opnemen door druk uit te oefenen op de zuivelindustrie en op de retailsector, én op de EU met het oog op een snelle invoering van een marktregulering, en door de banken te verplichten om de leningen te herschikken aan het nultarief. De FMB formuleert die eisen maandag in een persbericht.

'Als hardere acties nodig zijn om de door ons gevraagde minimumprijs te realiseren, dan zullen die er komen', zegt Rik De Koninck van FMB. En hij denkt daarbij aan wegblokkades, zoals die van de Franse boeren vorige week. 'Het gaat immers om het overleven van onze boeren en onze boerenerven.'

'Dankzij hun protestacties vorige week hebben de Franse melkveehouders een prijsverhoging van 4 eurocent per liter afgedwongen', zegt de FMB. De FMB eist als een eerste stap minstens dezelfde prijsverhoging als in Frankrijk.

FMB herinnert aan een onafhankelijke studie, die in maart werd voorgesteld door de overkoepelende European Milkboard (EMB) over de melkprijs in België. Volgens die studie zou de melkprijs 46 cent moeten bedragen. Maar om die prijs te bekomen is een regeling van het aanbod op Europees niveau nodig.

'Bovendien moeten ook de banken hun steentje bijdragen', vindt de FMB. 'In 2008 zijn de banken gered door de massale steun van de overheid, dus door ons belastinggeld. Als tegenprestatie moeten banken verplicht worden om de leningen van de landbouwers te herschikken aan het nultarief, zodat zij hun aflossingen kunnen nakomen.'

'De EMB werd een tiental jaren geleden opgericht om op Europees vlak een alternatief te bieden voor de klassieke landbouworganisaties en om te focussen op de specifieke problemen van de melkveehouders', zegt De Koninck van FMB. De Europese koepel is aanwezig in 15 landen en beschikt over een eigen studiedienst. In België vertegenwoordigen de MIG (in Duits- en Franstalig België) en de Vlaamse FMB vooral familiale melkveebedrijven. De Vlaamse tak bestaat sinds een vijftal jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud