Mexicaanse synergiemotor AB InBev bijna opgebrand

AB InBev-topman Carlos Brito ©BELGA

's Werelds grootste brouwer AB InBev heeft in het derde kwartaal de marktverwachtingen niet kunnen inlossen. Het bedrijf spreekt zelf van een 'éénmalige' misser. Onder meer Mexico viel wat tegen, omdat bij Corona-brouwer Grupo Modelo fors minder synergieën werden gehaald dan een jaar eerder. Een verhaal dat sowieso ten einde loopt.

AB InBev  draaide in het derde kwartaal een volume van 120,7 miljoen hectoliter, terwijl analisten 124,9 hadden voorspeld. De genormaliseerde ruime bedrijfswinst (ebitda) belandde op 4,8 miljard dollar, tegen een verwachting van 5,1 miljard. De groepswinst van 2,3 miljard dollar (1,42 dollar per aandeel) bleef ook onder de analistenprognose van 2,5 miljard.

We zijn van mening dat de ebitda-cijfers van het derde kwartaal eenmalig zijn en geen weerspiegeling vormen van de verwachte toekomstige trends van het bedrijf.
AB InBev

Tegenvallende cijfers, dus, maar AB InBev heeft er een verklaring voor. In de VS leverde de biergroep afgelopen kwartaal minder aan groothandelaars. Die zitten immers nog met een stock die ze preventief opbouwden toen AB InBev sociale onderhandelingen voerde in zijn Amerikaanse brouwerijen - anticiperend op mogelijke stakingen en een onderbreking van de bevoorrading. De groothandelaars zijn die voorraden nu aan het afbouwen. AB InBev verzekert dat de verkoop aan de groothandelaars tegen het eind van het jaar weer een normaal niveau zal bereiken. 

In Brazilië, dat in het tweede kwartaal nog een flinke boost kreeg van het WK voetbal, is AB InBev bezig met een aantal ingrepen op het vlak van zijn opbrengstenbeheer. Dat leidde in het afgelopen kwartaal tot druk op de groei van de omzet per hectoliter, die bleef steken op 1,2 procent.

Synergievoordelen

Tot slot kon AB InBev niet rekenen op even grote synergievoordelen uit het samengaan met de Mexicaanse Corona-brouwer Grupo Modelo als in dezelfde periode vorig jaar. Toen werden voor 200 miljoen dollar synergieën gerapporteerd. Dit jaar bleef de teller steken op 10 miljoen.

AB InBev zit daarmee nu al aan 725 miljoen dollar aan synergievoordelen, waarmee het bedrijf comfortabel op koers zit om tegen eind 2016 op 1 miljard dollar te landen. Het gros van dat bedrag zou zelfs al eind volgend jaar moeten binnengehaald zijn. Het is een van de redenen waarom analisten het afgelopen jaar al speculeerden over een nieuwe megadeal bij AB InBev. Topman Carlos Brito heeft overnames, en de daaruit voortvloeiende kostenbesparingen en synergieën, nodig om verder te kunnen groeien.

De kwartaalcijfers van AB InBev komen er op een moment dat het weer even wat stil is geworden rond een potentiële nieuwe megadeal door 's werelds grootste brouwer. Die werd de afgelopen maanden nadrukkelijk gelinkt aan het nummer twee van de wereld, SABMiller.

Het management van AB InBev reageert steevast met 'geen commentaar' als het die geruchten voorgeschoteld krijgt. Maar financieel directeur topman Felipe Dutra wilde tijdens de conference call over de kwartaalcijfers wel ingaan op de vraag of de balans van de brouwer momenteel een nieuwe megadeal kan verteren. Al liet hij zeker ook niet het achterste van zijn tong zien.

'Onze balans is sterk', zegt hij. 'We hebben de jongste jaren werk gemaakt van de schuldafbouw. Indien er nu een overnamedossier op tafel komt dat steek houdt, kunnen we dat zeker bekijken. Maar we hebben geen overname nodig voor onze toekomstige organische groei.'

Opvallend is ook de zwakte in China, de groeimarkt bij uitstek voor AB InBev. De brouwer ontsnapte niet aan het bar slechte zomerweer in dat land. Vorig jaar was een droge, warme zomer, waardoor de cijfers gevoelig terugvielen. De volumes vielen met net geen 5 procent terug. Maar terzelfdertijd kon de brouwer zijn marge in China weer wat opkrikken, waardoor de ebitda met een vijfde steeg.

Rode Duivels

In Rusland gaat het intussen snoeihard voor de biersector. De overheid treedt hard op tegen alcoholmisbruik met forse accijnsverhogingen en beperkingen op reclame en verkoopkanalen. En daar kan AB InBev niet aan ontkomen. Het resulteerde in een volumedaling met liefst 20 procent. AB InBev is in Rusland al geruime tijd bezig met zich terug te trekken uit de marktsegmenten met lagere marges, om zich op het premiumsegment te concentreren. Dat resulteert automatisch in lagere volumes, waar de marges veel hoger liggen.

Over België valt in het kwartaalrapport weinig informatie terug te vinden. Maar het is duidelijk dat de biermarkt een flinke kater overhield aan het WK, versterkt door het tegenvallende zomerweer. Na de verkoopboost van de Rode Duivels-gekte kenden de biervolumes van AB InBev in België een best stevige terugval van 7,2 procent in vergelijking met vorig jaar.

Interimdividend

'We zijn van mening dat de ebitda-cijfers van het derde kwartaal eenmalig zijn en geen weerspiegeling vormen van de verwachte toekomstige trends van het bedrijf', klinkt het in een persbericht. 'We hebben een duidelijke strategie ontwikkeld met het oog op een duurzame lange termijn volume- en opbrengstengroei en zijn tevreden met de ingeslagen richting.'

Aandeelhouders kunnen zich intussen wel verheugen op een interimdividend, dat in vergelijking met vorig jaar flink de hoogte ingaat. AB InBev keert 1 euro bruto per aandeel uit, uitbetaalbaar vanaf 14 november. Vorig jaar bedroeg het interimdividend nog 0,60 euro bruto per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud