Advertentie

Miko neemt zieltogend Deens koffiebedrijf over

©Wim Kempenaers (WKB)

Het Turnhoutse koffieservicebedrijf Miko neemt voor één symbolische euro een Deense concurrent in financiële moeilijkheden over.

Miko verwerft 75 procent van de aandelen van de Deense afdeling van het Nederlandse koffiebedrijf Maas. Dat meldt de beursgenoteerde koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist vrijdag. Het Deense management houdt 25 procent. 

Maas is, net als Miko, gespecialiseerd in het aanbieden van koffieconcepten aan kantoren. De Deense firma draait een jaaromzet van ongeveer 14 miljoen euro.

14 miljoen euro
Miko
Het Deense koffieservicebedrijf Maas draait een jaaromzet van ongeveer 14 miljoen euro.

Maar het bedrijf zit al enige tijd in lastig vaarwater door een ongecontroleerde groei onder de vorige CEO. 'Ze wilden te veel en te snel groeien en dat is compleet fout gelopen', zegt Miko-CEO Frans Van Tilborg. 'Daardoor kregen ze een mega-omzet die niet rendabel was.'

In een herstructurering moest Maas onlangs zijn personeelsbestand van 75 naar 55 terugbrengen. Tegelijk werd een deel van het management, waaronder de CEO, aan de deur gezet.

'In een pre-faillissement stappen is geen evidente keuze', staat in het persbericht. Maar het bedrag dat Miko op tafel legt, is navenant. 'De overnameprijs is 1 euro, die hebben we cash betaald', zegt Van Tilborg. 'En daar mogen ze heel gelukkig mee zijn.'

Scandinavië

Miko wil het faillissement afwenden door onrendabele activiteiten af te stoten en synergieën uit te werken met zijn andere Deense dochter, ABC Mokka.

'Op korte termijn is de prioriteit een turnaround te realiseren met als ambitieuze doelstelling een break-even (ebitda) te bereiken tegen eind 2019', zegt Van Tilborg. 'Zo willen we de toekomst van onze nieuwe Deense dochter waarborgen.'

Het is niet voor het eerst dat Miko een bedrijf in moeilijkheden overneemt. Het Turnhoutse bedrijf slaagde er naar eigen zeggen eerder al in om bijna failliete koffieservicebedrijven, zoals Master Brew in het Verenigd Koninkrijk en Leo Kaffee in Duitsland, in enkele jaren tijd om te buigen in 'aantrekkelijke, gezonde bedrijven'.

Miko haalde vorig jaar een omzet van 205 miljoen euro, gelijk verdeeld over zijn twee hoofdactiviteiten, koffieservice en kunststofverpakkingen.

Het bedrijf verschoof enkele jaren geleden zijn focus naar Scandinavië. Terwijl Miko daar in 2012 nog niet aanwezig was, vertegenwoordigt de business in Zweden, Denemarken en Noorwegen vandaag al meer dan 25 procent in de totaalomzet van de koffieserviceafdeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud