Advertentie

Miljardenwaardering voor kokoswater AB InBev-telgen

Bij Vita Coco zitten enkele Amerikaanse beroemdheden aan boord, zoals Madonna.

De beurskandidaat Vita Coco mikt aan de bovenkant van de prijsvork op een waardering van 1,17 miljard dollar bij zijn beursgang. De familie de Spoelberch, die in 2007 in Vita Coco stapte, zal dankzij de operatie een kleine 100 miljoen dollar verdienen.

De producent van kokoswater Vita Coco heeft de details van zijn geplande beursgang bekendgemaakt. Hij trekt naar de Nasdaq tegen 18 à 21 dollar per aandeel, onder de beursticker COCO. Bij de operatie worden zowel nieuwe als bestaande aandelen verkocht. Het bedrijf uit New York mikt tegen de bovenkant van de prijsvork op een waardering van 1,17 miljard dollar.

De eerste handelsdag is voorzien voor volgende week donderdag 21 oktober.

AB InBev-connectie

De hoofdaandeelhouder (47,9%) van Vita Coco is Verlinvest, het investeringsvehikel van de AB InBev-familie de Spoelberch. Die kwam in 2007, drie jaar na de oprichting van het bedrijf, aan boord.

68 miljoen
dollar
Op basis van de prijsvork zal de Belgische familie de Spoelberch tussen 58 en 68 miljoen dollar (50 à 59 miljoen euro) cashen.

De Belgische familie zal bij de operatie 3,24 miljoen aandelen verkopen. Op basis van de prijsvork zal ze dus tussen 58 en 68 miljoen dollar (50 à 59 miljoen euro) cashen. Maar dat is niet alles. In een private transactie gelinkt aan de beursgang neemt de drankengroep Keurig Dr Pepper voor 20 miljoen dollar aandelen Vita Coco van de familie de Spoelberch over.

Keurig Dr Pepper, een klant van Vita Coco, is geen onbekende voor de familie de Spoelberch. Het is een onderdeel van de investeringsgroep JAB van de Duitse familie Reimann en wordt geleid door Peter Harf en Olivier Goudet, beiden ex-voorzitters van de bierreus AB InBev.

Keurig Dr Pepper krijgt ook voor 3 miljoen dollar aandelen met beperkt stemrecht (restricted shares) als het zich engageert om zijn distributieakkoord te verlengen tot midden 2026.

Influencers

De op een na grootste aandeelhouder is het Chinese Reignwood, de distributeur van Red Bull en Vita Coco in China.

Sinds 2009-2010 zijn ook enkele Amerikaanse beroemdheden aan boord, zoals Madonna, Anthony Kiedis (zanger van Red Hot Chili Peppers) en de acteurs Demi Moore en Matthew McConaughey. Vita Coco werd zwaar gepromoot door die sterren.

Water en melk

Vita Coco is het tweede bedrijf uit de portefeuille van Verlinvest dat dit jaar naar de beurs trekt. Begin juni trok de Zweedse havermelkproducent Oatly naar de Nasdaq.

Bij die operatie werden nieuwe aandelen verkocht, maar bij een grote vraag zouden ook enkele bestaande aandeelhouders (waaronder de joint venture van Verlinvest en China Resources) stukken van de hand doen. Dat was het geval. De 50/50 joint venture verkocht naar verluidt tot 20 miljoen bijkomende aandelen voor ongeveer 340 miljoen dollar.

Oatly trok naar de beurs tegen 17 dollar per aandeel. Aanvankelijk steeg de koers heel fors, maar sindsdien viel hij stevig terug tot iets boven 14 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud