Monniken van Rochefort krijgen gelijk in watergevecht met kalkreus Lhoist

©Photo News

Het hof van beroep in Luik heeft het vonnis bevestigd dat de burgerlijke rechtbank in Marche-en-Famenne in augustus 2019 uitsprak, in de zaak tussen de abdij van Rochefort en de kalkreus Lhoist.

Lhoist wilde de kalkgroeve van La Boverie in Rochefort uitdiepen, om tot 2046 kalksteen te kunnen exploiteren. De onderneming wilde daarom testen uitvoeren met het oppompen van water uit het ondergronds waterbekken onder de groeve, wat ook het water is dat de bron Tridaine bevoorraadt. Het bedrijf verkreeg daarvoor een vergunning, maar die werd aangevochten door de monniken van de naburige abdij. 

Zij meenden immers dat het uitdiepen van de kalkgroeve zou leiden tot het opdrogen van de Tridaine, wat dan weer gevolgen zou hebben voor de kwaliteit van het grondwater. En dat grondwater stelt de monnikken in staat hun bekende trappistenbier te brouwen. Het vonnis van 2019 stelde de monniken in het gelijk, die hun burgerrechten op de bron van Tridaine erkende wilden zien. De rechtbank besliste toen op basis van een document uit 1833 dat Lhoist niet mag raken aan de uitwatering van het bronwater. Het geschil tussen de kalkreus Lhoist en de abdij van Rochefort sleept al jaren aan.

'Zodra het vonnis is ontvangen, zal Lhoist met zijn advocaten het mogelijke belang van  een cassatieberoep onderzoeken', verduidelijkte Jean Marbehant, de woordvoerder van Lhoist. 'Vandaag beschikt Lhoist over minder dan zes jaar van vergunde exploitatie. Met risico op de sluiting van de fabriek, heeft Lhoist beslist om een wijziging van het sectorplan te vragen om de oppervlakte van de steengroeve uit te breiden naar het noordoosten. Die procedure moet leiden tot het verwerven van de nodige vergunningen voor de uitbreiding van de oppervlakte van de steengroeve tegen 2026. Dankzij dat project zou Lhoist snel over reserves beschikken voor een exploitatie van twintig jaar', besluit Marbehant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud