Advertentie

Mora blijft speelbal van investeringsfondsen

©Van Geloven

Van Geloven, de Nederlandse fabrikant van onder meer de frituursnacks van Mora, is voor de vierde keer in 14 jaar verkocht aan een investeringsfonds. Nu is het de beurt aan TowerBrook Capital Partners, die het bedrijf overnemen de collega's van Lion Capital en Avadon Capital.

Hoeveel TowerBrook betaalt voor Van Geloven, is niet bekend. Het bedrijf was in 2014 goed voor een omzet van 195,4 miljoen euro. Het management, onder leding van CEO Peter Doodeman, neemt een minderheidsbelang in het bedrijf.

Lion en Avadon hadden Van Geloven vorige zomer in de etalage geplaatst. Zij hadden in 2008 samen 260 miljoen euro neergeteld voor een belang van respectievelijk 60 en 40 procent. Voordien was het bedrijf in handen van Egeria, de holding gelieerd aan de steenrijke Nederlandse C&A-familie Brenninkmeijer. Nog daarvoor was het investeringsfonds Gilde eigenaar. Daarmee is Van Geloven al sinds 2001 in handen van financiële spelers.

Cora van Mora

De merken van Van Geloven zijn Mora en De Bourgondiër (kroketten), Welten (Oosterse snacks), Van Lieshout (frikandellen) en Hebro (satéstokjes). Mora - bekend dankzij het reclametypetje 'Cora van Mora' - is het belangrijkste onderdeel.

Het is niet duidelijk wie verder geïnteresseerd was in Van Geloven. Voormalig eigenaar Egeria bouwde intussen al een eigen snackimperium uit door vorig jaar Izico, bekend van de Beckers-snacks en Bicky Burger, over te nemen. Daardoor riskeerde het op concurrentiebezwaren te botsen. Het Belgische Vanreusel liet al vorig jaar weten geen interesse te hebben. 'Dat is een te grote brok voor ons. Weinig bedrijven in onze sector kunnen een dergelijke overname aan', zei topman Paul-Emmanuel Vanreusel toen.

Van Geloven is actief in België, met een productievestiging in Mol. Daar werken zo'n 200 mensen. De groep stelt in totaal zowat 800 mensen te werk.

Geen unicum

TowerBrook is in ons land geen bekende speler. Het heeft geen enkel Belgisch bedrijf in portefeuille. Dat een bedrijf vier keer na elkaar een financiële eigenaar krijg, is uitzonderlijk maar geen unicum.

Een ander voorbeeld is Bureau van Dijk, een Belgische financiëledataleverancier. Die is sinds vorige zomer in handen van het investeringsfonds EQT van de Zweedse familie Wallenberg. Daarvoor waren private-equitygroep Candover (2004-2007), BC Partners (2007-2011 en investeringsfonds Charterhouse (2011-2014) eigenaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud