M/V van de dag

Nederlandse specialiste in tropische landbouw nieuwe CEO van Sipef

Petra Meekers. ©Sipef

De Nederlandse Petra Meekers (50), een experte in tropische landbouw, wordt in september de nieuwe CEO van de Belgische plantageholding Sipef. Ze volgt François Van Hoydonck op, die afzwaait na een carrière van 45 jaar bij het bedrijf.

François Van Hoydonck, de topman van de Schotense plantageholding, had er anderhalf jaar geleden in een interview met deze krant al op gealludeerd: de volgende CEO van Sipef zou wel eens een vrouw kunnen zijn. Nu is het officieel: de Nederlandse Petra Meekers (50) volgt op 1 september Van Hoydonck op. Na een carrière van 45 jaar bij Sipef gaat Van Hoydonck met pensioen.

Hoewel ze buiten Sipef nog maar amper bekend is, is Meekers, biochemica van opleiding, al helemaal ingeburgerd bij het Belgische plantagebedrijf. Ze werd in 2018 binnengehaald als onafhankelijke bestuurder. Dat gebeurde op basis van haar grote kennis van tropische landbouw in het algemeen en de uitbating van plantages in het bijzonder.

Advertentie

Wat eveneens meespeelde bij haar selectie was haar groot engagement voor duurzaamheid. Ze was een kleine 20 jaar geleden direct betrokken bij het uitwerken van de RSPO-standaard, de normen waaraan duurzame palmolieplantagebedrijven moeten voldoen. De certificeringsorganisatie RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) brengt alle partijen samen die zich tot doel stellen duurzame palmolie te produceren, te verwerken en te verkopen.

‘Duurzaamheid is altijd al een hoofdpunt geweest in mijn loopbaan. Ik geloof er sterk in, ook in de zaken die ik dagelijks doe’, zegt ze daarover. Dat engagement sluit perfect aan bij Sipef, waarvan alle plantages RSPO-gecertificeerd zijn.

Unilever

In 2021 nam Meekers ontslag uit de raad van bestuur van Sipef om COO te worden van de activiteiten in Zuidoost-Azië. Ze kreeg zo de kern van het bedrijf - de palmolieplantages van de groep op het Indonesische eiland Sumatra en in Papoea-Nieuw-Guinea - onder haar bevoegdheid. Daar komen in september nog de bananenplantages in Ivoorkust en de rubberactiviteiten, die worden afgebouwd, bij.

Haar uitgebreide ervaring in de plantagesector deed Meekers op via passages bij de duurzame palmolieproducent New Britain Palm Oil in Papoea-Nieuw-Guinea (2007-2015) en bij het Indonesische palmoliebedrijf Musim Mas (2015-2018). Daarop volgden enkele jaren bij Unilever, waar ze in Singapore hoofd duurzame inkoop was.

De benoeming van Meekers moet nog worden goedgekeurd op de algemene vergadering van 12 juni, maar dat wordt naar alle waarschijnlijkheid een formaliteit. De toekomstige CEO geniet de volle steun van de twee referentieaandeelhouders van Sipef, de familie Bracht en de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren .

Petra Meekers spreekt Indonesisch en Tok Pisin, een van de talen die gesproken wordt op Papoea-Nieuw-Guinea.

Of het voor haar een uitdaging vormt in de voetsporen te treden van Van Hoydonck, de man die de voorbije tien jaar een indrukwekkende groei heeft neergezet? ‘Ik zie het als een mogelijkheid om met veel energie voort te werken aan de prachtige strategie van Sipef, om verder te groeien, om in te zetten op een stukje kwaliteit en waarde te geven aan onze producten’, zegt ze. ‘Ik heb ongetwijfeld een heel andere stijl dan François, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Zo hebben we allebei een heel open karakter en hechten we veel belang aan duidelijkheid en transparantie.’ Een pluspunt daarbij is dat Meekers het Indonesisch en Tok Pisin, een van de talen die gesproken wordt op Papoea-Nieuw-Guinea, machtig is.

Dat ze als vrouw aan het hoofd komt te staan van een bedrijf dat zijn zwaartepunt heeft in landen met een totaal andere cultuur, ziet ze niet als een probleem. ‘Als de kennis er is, is het respect er ook’, zegt ze over Indonesië.

Meekers is gehuwd en heeft twee dochters die in Maleisië geboren zijn en opgroeiden in Singapore. Ze woont sinds eind vorig jaar met haar gezin in België.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.