Nestlé verkoopt Häagen-Dazs & co

Het ijs van Häagen-Dasz wordt onder meer via eigen winkels verkocht. ©Hollandse Hoogte / Ton Toemen

Nestlé strijkt 4 miljard dollar (3,6 miljard euro) op dankzij de deal. De koper is Froneri, een joint venture met het investeringsfonds PAI, waarin de Zwitserse voedingsreus een minderheidsaandeelhouder is.

Nestlé vormde Froneri een viertal jaar geleden. Het bracht toen zijn Europese, Egyptische, Filipijnse, Braziliaanse en Argentijnse roomijsmerken - waaronder het bekende Mövenpick - onder in een joint venture met zijn Britse concurrent R&R Ice Cream. Ook andere diepvriesproducten van Nestlé verhuizen naar de joint venture. R&R is in handen van het investeringsfonds PAI. Nestlé en PAI bezitten allebei de helft van de Froneri-aandelen.

De Zwitserse voedingsreus verkoopt nu ook zijn Amerikaanse ijsactiviteiten, waaronder de merken Häagen-Dazs en Drumstick. Froneri betaalt 4 miljard dollar om de merken in te lijven. De betrokken divisie was vorig jaar goed voor een omzet van 1,8 miljard dollar. Froneri zelf boekte dat jaar 2,9 miljard dollar inkomsten.

Unilever

Met de overname van de Amerikaanse ijsmerken van Nestlé versterkt Froneri zich tegenover Unilever, dat met merken als Magnum en Ben & Jerry's de wereldmarktleider is. Het internationale marktaandeel van de joint venture zou dankzij de overname stijgen naar 10 procent, tegenover 18 procent voor Unilever. Volgens sommige analisten is dit slechts een eerste stap in de strategie van Nestlé om straks volledig uit Froneri te stappen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud