Nestlé werpt zich op vegans

Een burger die volledig gemaakt is op basis van planten. ©AFP

De Zwitserse voedingsreus Nestlé wil over tien jaar voor meer dan een miljard dollar veganproducten verkopen. Nu bedraagt de niet-dierlijke omzet enkele honderden miljoenen dollars.

De producent van merken zoals Nesquik, Herta en Maggi wil een miljardenspeler worden in de groeiende markt voor veganproducten. In zulke voeding zitten geen dierlijke producten, en dus ook geen melk of eieren.

Over tien jaar moet de veganomzet van Nestlé meer dan een miljard Zwitserse frank (zo'n 1 miljard dollar) bedragen, zegt Nestlé Amerika-directeur Laurent Freixe aan persbureau Bloomberg.

Groeiende markt

Mensen kopen steeds meer voeding die volledig bestaat uit planten. In 2020 zal wereldwijd voor 5,2 miljard dollar aan veganproducten worden verkocht, voorspelt onderzoeksbureau Allied Market Research. Elk jaar stijgt de marktomzet met 8,4 procent.

Begin 2019 geeft Nestlé zijn merk Garden Gourmet een veganboost. Dat merkt verkoopt plantaardige vleesvervangers, maar heel wat producten zijn vegetarisch en niet veganistisch. In zijn labo's werkt Nestlé ook aan plantaardige alternatieven voor melk.

Alpro

Nestlé is niet het enige grote voedingsbedrijf dat zich op vegans werpt. In 2016 nam de Franse zuivelreus Danone het Amerikaanse White Wave over. Zo werden de Fransen ook eigenaar van het Belgische Alpro, dat volledig plantaardige alternatieven voor zuivelproducten maakt.

Vorige week nam het Brits-Nederlandse voedingsconcern Unilever het Nederlandse voedingsbedrijf De Vegetarische Slager over. Hun biobitterballen, 'kipstuckjes', 'gehackt' en andere vleesvervangers zijn vegan.

Colruyt

Ook in België gebeurt er wat. Via zijn investeringsfonds kocht de supermarktfamilie Colruyt aandelen van het Nederlandse Ojah, een concurrent van De Vegetarische Slager.

In de VS investeert techondernemer Bill Gates in de volledig plantaardige Beyond Meat-burger. De oprichters streven ernaar om met plantaardige ingrediënten een burger te maken die bijna niet te onderscheiden valt van echt vlees.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud