Nestlé wint veldslag in Indiase noedeloorlog

Indiase studenten verbranden Maggi-noedels, dat was in in juni van dit jaar ©EPA

Nestlé ligt in de clinch met de Indiase overheid over noedels die te veel lood zouden bevatten. De Zwitserse voedingsgroep won zopas een (eerste?) juridische veldslag.

Het Hoog Gerechtshof van Bombay besliste deze morgen dat de Indiase overheid, vertegenwoordigd door de Food Safety and Standards Authority, haar verbod op de verkoop van Maggi-noedels had moeten motiveren. Nestlé was tegen dat verbod in verzet gegaan, maar had de noedels toch zelf uit de rekken genomen ' wegens een klimaat dat bij de consument tot verwaring kan leiden', aldus Nestlé vandaag in zijn halfjaarrapport.

De Maggi-noedels zijn een grote inkomstenbron van Nestlé in India en tekenen er voor 20 procent van de omzet. Nestlé ontkent dat de noedels een gevaar vormen voor de volksgezondheid, hoewel er volgens sommige tests te veel lood in zou zitten. Nestlé reageerde eerder teleurgesteld op de - nooit geziene - démarche van de Indiase overheid. 'We hebben onze reputatie gebouwd met fair business doen', klinkt het.

Het Gerechtshof heeft nu ook beslist om nieuwe tests te laten uitvoeren in labo's van zijn keuze. Nestlé heeft de eerdere conclusies van de Indiase voedselautoriteit steeds aangevochten  en verzekerd dat uit eigen onderzoek bleek dat de noedels perfect gezond waren. De regering diende ook een klacht in tegen Nestlé en eiste een schadevergoeding van 6,4 miljard roepies (88 miljoen euro). Die lijkt nu op drijfzand te komen.

Resultaten

Nestlé, met hoofdzetel in Zurich, boekte over de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 42,84 miljard Zwitserse frank (39,38 miljard euro, +4,5%), lichtjes onder de marktconsensus van 42,95 miljard. De nettowinst bleef met 4,52 miljard Zw.fr. behoorlijk onder de 4,75 miljard waarop analisten gemiddeld hadden gerekend. Een jaar eerder was er nog 4,63 miljard winst.

Toch behoudt de voedingsgroep het geloof dat hij over het hele boekjaar een organische groei van vijf procent kan realiseren. Ook de winstmarge en de recurrente winst per aandeel zou hoger uitkomen, weliswaar abstractie gemaakt van de wisselkoersen. Nestlé heeft last van de dure frank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud