Advertentie

Nieuwe veldtest met resistente aardappel in de maak

Een test met resistente aardappelen in Wetteren in 2011 leidde tot een zware confrontatie met activisten van de Field Liberation Movement, die zich verzetten tegen veldtests met genetisch gewijzigde aardappelen, uit vrees voor de impact op de biodiversiteit. ©Photo News

Onderzoekers van de Universiteit Gent, het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hopen in 2017 of 2018 de eerste veldproeven uit te voeren met Bintje-aardappelen die een duurzame resistentie hebben tegen de aardappelziekte.

Dat melden de instellingen in de marge van de bekendmaking van de wetenschappelijke resultaten van aardappelveldproeven in Vlaanderen en Nederland uit 2011 en 2012.

Uit die veldproeven luidt de 'eenduidige conclusie' dat alleen een combinatie van verschillende genen een goede resistentie oplevert. Aardappelveredelaars moeten bij het ontwikkelen van ziekteongevoeligere rassen een voldoende ruime combinatie van nog niet eerder toegepaste natuurlijke resistentiegenen gebruiken, klinkt het. Dat kan zonder het verlies van de belangrijke  raseigenschappen, zeggen de onderzoekers.

'Zowel in Nederland als in Vlaanderen wordt voortgebouwd op de resultaten van de veldproeven en wordt er verdergewerkt aan de ontwikkeling van aardappelen met een duurzame resistentie tegen Phytophthora', verduidelijkt professor Lieve Gheysen (UGent). Zowel de UGent, het ILVO als het VIB zetten in op het gezamenlijk ontwikkelen van een duurzaam resistente Bintje-aardappel en hopen tegen 2017 of 2018 de eerste veldproeven uit te voeren.

'Een Bintje is zeer geliefd vanwege zijn smaak en verwerkingskwaliteiten, maar het is zeer gevoelig aan Phytophthora. Een resistent Bintje zou in ons land bijzonder welkom zijn.' Volgens professor Gheysen volgen de Belgische aardappelproducerende en aardappelverwerkende sectoren het onderzoeksproject met grote belangstelling. 'Niet alleen de teelt van aardappelen is in België belangrijk, ook de industriële verwerking kan meetellen. België is vandaag de grootste uitvoerder van diepvriesaardappelen ter wereld.'

De aardappelziekte vormt wereldwijd de grootste bedreiging voor de aardappelteelt. De economische schade in België wordt jaarlijks op 55 miljoen euro geraamd. Een aardappelveld wordt gemiddeld 15 keer besproeid om de ziekte onder controle te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud