Nieuwpoort strijdt tegen zeeboerderij Colruyt

Volgens Nieuwpoort schaadt de kustboerderij van Colruyt de omgeving. ©Bas Bogaerts/ID

De stad Nieuwpoort trekt naar de Raad van State om te vermijden dat de supermarktgroep Colruyt een zeeboerderij installeert 4,5 kilometer voor haar kust. Colruyt wil er zeealgen, mosselen en oesters kweken.

Eind september keurde toenmalig minister voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) nog de vergunning goed. Maar volgens het stadsbestuur van burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) brengt de zeeboerderij te veel nadelen met zich mee voor de visserij, het milieu en de jachthaven.

'De zone waar de zeeboerderij gepland staat, is niet geschikt voor een permanente constructie van die omvang. Er is voor de visserij één essentiële vraag: laat voldoende ruimte. Dat is hier niet gerespecteerd', zegt schepen voor Visserij Kris Vandecasteele.

Scheepvaart

De zeeboerderij zou op 4,5 kilometer voor de kust van Nieuwpoort liggen en heeft een oppervlakte van 4,54 vierkante kilometer. Volgens de stad overlapt die zone met een scheepvaartroute, waardoor vissersboten en pleziervaartuigen moeten uitwijken. 'Aangezien de jachthaven wordt uitgebreid met 600 ligplaatsen zal dit problemen opleveren', klinkt het.

De stad benadrukt dat het om een gebied gaat waar veel beweging is. Het gaat om kustvisserij, sportvisserij en recreatieve vissers, net als de pleziervaart, zeilkampioenschappen en duiksport.

Voorts kaart de stad de effecten op het Natura 2000-gebied aan. 'Deze zone zal afgezet worden om zoveel mogelijk winst te maken, waardoor zeedieren, aangetrokken door het voedselaanbod, verstrikt geraken en sterven.' De zone is een beschermingszone voor zeevogels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud