Advertentie

Nog geen witte rook in deal Greenyard-Dole

Greenyard-topman Hein Deprez. ©Dieter Telemans

Vorige week lekte uit dat Greenyard de Amerikaanse fruitreus Dole Food in het vizier had.

De Belgische fruit- en groenteverwerker bevestigde snel dat hij in ‘vergevorderde overnameonderhandelingen’ zat met Dole-eigenaar David Murdock, maar benadrukte dat er geen garantie was dat die gesprekken uitmonden in een deal.

De Belgische groep, geleid en gecontroleerd door Hein Deprez, onderstreepte ook dat de financiering van de transactie rond was en bestond uit een ‘gebalanceerde financieringsmix’. Sindsdien bleef het stil over de deal.

Ondanks moeilijke fases in de onderhandelingen gaan ze nog steeds voort, is uit meerdere hoeken te horen. Wanneer geland wordt, is evenwel koffiedik kijken.

8 miljard
De miljardenovername van Dole zou van Greenyard de grootste groente- en fruitgroep ter wereld maken met ruim 8 miljard euro omzet.

Dole Food is ’s werelds grootste verwerker van fruit. De groep is vooral bekend voor haar bananen, ananassen en druiven. De miljardenovername zou van Greenyard met stip de grootste groente- en fruitgroep ter wereld maken. Met een omzet van meer dan 8 miljard euro zou het ‘kleine’ bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver dan de Chiquita’s en Del Monte’s van deze wereld kunnen tutoyeren.

Het overnamebedrag is niet bekend, al circuleerde vorige week een bedrag (schulden inbegrepen) van 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro). Maar dat prijskaartje zou aan de hoge kant liggen. Het zou eerder om 1,5 à 2,1 miljard euro gaan, waarvan ruim 1 miljard euro schulden. Greenyard heeft een ondernemingswaarde van 1,2 miljard euro, inclusief 347 miljoen euro schulden.

Murdock kreeg Dole in 1985 in handen. De voorbije jaren heeft de fruitreus er een wilde rit op zitten. Murdock haalde hem in 2003 voor 2,5 miljard dollar van de beurs om hem zes jaar later weer naar Wall Street te brengen. In 2013 verdween Dole opnieuw van de beurstabellen. Murdock legde daar 1,2 miljard dollar voor op tafel.

Dit jaar was hij van plan om Dole nog eens naar de New Yorkse beurs te brengen. Maar investeringsfondsen zagen een kans  nog voor de operatie toe te slaan, net als Greenyard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud