Oatly trekt naar Nasdaq en beurs van Hongkong

Oatly maakt alternatieven voor zuivel op basis van haver. Het productengamma omvat melk, koude koffie in blik, yoghurt, room en ijs.

Het Zweedse Oatly, bekend van zuivelproducten op basis van haver, trekt niet alleen naar de New Yorkse beurs, maar ook naar die van Hongkong. Dat blijkt uit het voorlopige prospectus van de operatie.

Oatly diende twee maanden geleden al een aanvraag in bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC met het oog op een beursgang in New York. Die operatie komt met de indiening van het voorlopige prospectus van de operatie een stap dichterbij.

30,25 procent
Oatly
De familie de Spoelberch, een van de grote aandeelhouders van AB InBev, bezit 30,25 procent van de aandelen van Oatly.

Daarin staat onder meer te lezen dat Oatly voor een notering op de Nasdaq-beurs koos, maar ook een aanvraag indiende voor een notering in Hongkong. De informatiebundel vermeldt nog geen prijsvork en er wordt ook slechts een theoretisch op te halen bedrag van 100 miljoen dollar gecommuniceerd, dat nog fors kan oplopen. Het is volgens onze informatie de bedoeling dat bij de beursgang voor het overgrote deel nieuwe aandelen worden verkocht. Met het opgehaalde geld wil Oatly zijn groeiplannen financieren.

Verlinvest

Het prospectus leert dat de AB InBev-familie de Spoelberch via haar investeringsvehikel Verlinvest 30,25 procent van de Oatly-aandelen controleert. China Resources, dat samen met Verlinvest in het bedrijf stapte in 2016, bezit evenveel aandelen.

Na hun investering vorige zomer bezitten de investeringsgroep Blackstone en haar co-investeerders (rapper-ondernemer Jay-Z, tv-persoonlijkheid en zakenvrouw Oprah Winfrey, actrice Natalie Portman en gewezen Starbucks-topman Howard Schultz) samen ongeveer 8 procent van het bedrijf. Oatly werd toen gewaardeerd op 2 miljard dollar. Bij de beursgang zou dat een veelvoud van dat bedrag zijn, berichtte de nieuwsdienst Bloomberg begin dit jaar.

Oatly boekte vorig jaar een omzet van 421 miljoen dollar, ruim het dubbele van het jaar voordien (204 miljoen). Het diepte zijn verliezen uit tot 60 miljoen dollar, fors meer dan het verlies van 35,6 miljoen een jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud