Omega-3 helpt hartpatiënt niet

(lva)

Een voedingspatroon met extra omega-3-vetzuren kan niet voorkomen dat mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad opnieuw ernstige hart- of vaatklachten krijgen. Dat maaket hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit in Nederland op een Europees congres voor cardiologen in Stockholm bekend.

Kromhout onderzocht tien jaar lang of omega-3-vetzuren inderdaad zo'n beschermend effect hebben als wordt geclaimd. Het onderzoek, gesteund door de Nederlandse Hartstichting en het Amerikaanse National Institutes of Health, wereldwijd toonaangevend.

Magarines

Omega-3-vetzuren komen van nature voor in vette vis en in groene bladgroenten, olie en noten. Aan diverse margarines zijn vetzuren toegevoegd. Er bestaan al veel kleinere onderzoeken die uitwijzen dat de vetzuren een gunstig effect hebben op allerlei aandoeningen. Behalve hart- en vaatziekten worden Alzheimer, reuma en depressie onder meer genoemd. Nooit eerder was echter gezocht naar het oorzakelijk verband tussen extra omega-3-vetzuren en eventueel afnemen van klachten.

Unilever

Voedingsmiddelenfabrikant Unilever maakte vier verschillende soorten margarine voor het onderzoek, waarvan er drie extra vetzuren bevatten. In totaal 4.837 mensen, die vier jaar eerder een hartinfarct overleefden, smeerden dat 40 maanden lang op brood.

Het plantaardige vetzuur alfa-linoleenzuur bleek de klachten van vrouwelijke patiënten van 60 jaar en ouder met een kwart te verlagen. Ook had de helft van de oudere diabetespatiënten baat bij extra inname van visvetzuren. Maar die gunstige cijfers zijn niet voldoende om officiële voedingsadviezen aan te passen, vinden de onderzoekers.

Zij raden overigens het gebruik van omegatabletten en visoliecapsules, die in tal van variaties bij de drogist verkrijgbaar zijn, sterk af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud