Advertentie

Omzet Floridienne zoemt omhoog door hommels

Biobest is een van de sterkhouders van Floridienne geworden. ©Dries Luyten

De veelzijdige groep Floridienne heeft vorig jaar meer omzet en winst gedraaid. Met dank aan bestuivingsspecialist Biobest, die zwakte bij een Turkse chemiedochter compenseerde.

Floridienne  is op drie sterk uiteenlopende vlakken actief: feestvoeding (zeevruchten, slakken), life sciences (o.m. Biobest dat hommels inzet om bomen en planten te bestuiven) en chemie (pvc-stabilisatoren).

De omzet van de groep steeg vorig jaar met 4 procent. Alleen de chemietak boekte een lagere omzet, te wijten aan de Turkse dochter Kimflor, die te lijden had onder de politieke onrust in het land.

Feestvoeding groeide met 5 procent, door de goede gang van zaken in zeevoeding en de overname van een Belgisch en een Bulgaars bedrijf. De 8 procent omzetgroei van de tak life sciences is te danken aan Biobest, het bedrijf uit Westerlo dat zich toelegt op bestuiving door hommels en op biologische gewasbescherming.

Gerookte zalm

De bedrijfswinst voor afboekingen en afschrijvingen (ebitda) daalde licht, van 19,4 tot 18,6 miljoen euro. Het resultaat was echter in 2015 aangedikt door de (uitzonderlijke) verkoop van vastgoed. Feestvoeding (+4 procent) presteerde goed ondanks een forse stijging van de prijs van gerookte zalm.

Bij life sciences woog de activiteit natuurlijke plantenextracten, die met aanleveringsproblemen kampte, op de winst. In de chemietak bleef de ebitda nagenoeg stabiel dankzij een hogere bijdrage van het batterijrecyclagebedrijf SNAM.

De nettowinst van de groep klimt van 5,9 tot 6,6 miljoen euro. Aandeelhouders mogen zich verblijden op een brutodividend van 2,1 euro per aandeel, 11 procent meer dan de 2 euro die over 2015 werd uitgekeerd.

Voor 2017 zijn de vooruitzichten 'bemoedigend', zegt Floridienne. De tak feestvoeding zou moeten groeien en marktaandeel winnen. Voor life sciences verwacht de groep een ‘significante verbetering’ van het resultaat dankzij Biobest en herstel bij de natuurlijke plantenextracten. Voor de chemietak waagt Floridienne zich niet aan voorspellingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud