Advertentie

Onrust over loonsinleveringen bij Delhaize groeit

Acties aan de Delhaize in Herstal

Negen Delhaize-winkels in het Brussels zijn vrijdag dicht. Nu de informatie van de vorige ondernemingsraad doorstroomt naar het personeel in de winkels, en dan met name over de loonsinleveringen die de directie in gedachten heeft, 'geraken de gemoederen verhit'.

Dat zegt Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC. 'Ik verwacht volgende week acties, ja.'

Delhaize bevestigt dat in de hoofdstad negen winkels vrijdagochtend gesloten bleven. Het gaat om de vestigingen Arbre Ballon (Jette), Charles Quint (Sint-Agatha-Berchem), Chazal (Schaarbeek), Croix de Guerre (Neder-Over-Heembeek), Flagey (Elsene), Hankar (Oudergem), Karreveld (Sint-Jans-Molenbeek), Mutsaard (Laken) en Roodebeek (Sint-Lambrechts-Woluwe).

'We betreuren de actie, zeker gezien er nog twee ondernemingsraden gepland zijn', aldus woordvoerder Roel Dekelver van Delhaize.

De gemoederen geraken verhit. De mensen moeten inleveren, en dat willen ze niet.
Veerle Verleyen
LBC

Donderdag waren er spontane acties in Turnhout, waar de winkel gesloten bleef, en in het distributiecentrum in Zellik waren er werkonderbrekingen.

'De gemoederen geraken verhit. De mensen moeten inleveren, en dat willen ze niet', aldus vakbondssecretaris Verleyen. 'Na de ontslagen en winkelsluitingen vinden de mensen het onaanvaardbaar dat ze ook in hun portemonnee gaan zitten.' Ze voegt toe dat Delhaize winstgevend is en het de voorbije jaren goed gedaan heeft. 'Ik herhaal, dit is geen Carrefour-scenario.'

De militanten zijn momenteel alle winkels aan het bezoeken om er de informatie van de OR van begin deze week te delen - toen gaf Delhaize meer duidelijkheid over het totale kostenplaatje van de besparingen. Dat zal tot begin volgende week duren. Daarna kunnen er acties volgen. In Brussel blijkt die informatieronde sneller te verlopen, wat nu al tot de eerste acties leidt.

Woensdag is de volgende ondernemingsraad gepland. De geplande reorganisatie bij de groep bedreigt tot 2.500 werknemers en veertien supermarkten in eigen beheer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud