Advertentie
Advertentie

Ontbijtgranenreus Kellogg splitst zich in drie

©REUTERS

Het Amerikaanse Kellogg heeft een plan goedgekeurd waarbij de ontbijtgranenproducent opgedeeld wordt in drie afzonderlijke bedrijven.

Na General Electric, Siemens en Toshiba belandt alweer een grote naam op het lijstje van beursgenoteerde bedrijven die zich opsplitsen als antwoord op de focus die beleggers eisen. De raad van bestuur van de Amerikaanse voedingsreus gaf dinsdag groen licht voor de opdeelplannen.

Advertentie

De bedoeling is tot drie beursgenoteerde bedrijven te komen. Alle activiteiten rond snacks, noedels en internationale ontbijtgranen - goed voor een jaaromzet van 11,4 miljard dollar - blijven onder de bestaande vlag die Global Snacking als werknaam krijgt. Het tweede bedrijf, North America Cereal, groepeert de verkoop van ontbijtgranen in de VS en Canada. De jaaromzet bedraagt 2,4 miljard dollar.

Chicken nuggets

Tot slot ziet Plant, met een omzet van 340 miljoen dollar over 2021, het levenslicht. Dat bedrijf legt zich toe op de productie van plantaardige voeding, waarvan MorningStar het uithangbord is. Dat merk verkoopt onder meer vegetarische chicken nuggets en vleesloze hamburgers. 'De creatie van een puur plantaardig bedrijf is een gewaagde zet wegens de trager dan verwachte expansie in 2021 en de recente prestaties van sectorgenoten zoals Beyond Meat', schrijft een analist van de nieuwsdienst Bloomberg. Beyond Meat verloor dit jaar al ruim 60 procent van zijn beurswaarde.

Sterkere focus

Door de splitsing, die eind 2023 afgerond moet zijn, hoopt Kellogg dat het voor beleggers eenvoudiger wordt een waarde te kleven op de verschillende activiteiten. 'Deze bedrijven hebben allemaal een op zichzelf staand potentieel. Een sterkere focus zal ze in staat stellen middelen aan te wenden voor strategische prioriteiten', zegt topman Steve Cahillane, die aanblijft als CEO van Global Snacking.

De creatie van een puur plantaardig bedrijf is een gewaagde zet.

Advertentie

In een reactie op het nieuws maakte Kellogg een sprong van 8 procent in de voorbeurshandel op Wall Street. Elke aandeelhouder ontvangt automatisch aandelen van de twee bijkomende bedrijven. Specifiek voor België leert de ervaring dat beleggers bij buitenlandse afsplitsingen het risico lopen roerende voorheffing te moeten betalen op de uitkering.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.