Ontdekking varkenspest treft Belgische vleesexport

75 procent van het Belgische varkensvlees wordt geëxporteerd. ©Thomas De Boever

De Belgische vleessector vreest klappen nu 13 landen de import van Belgisch varkensvlees schorsen.

De Belgische vleessector belegt crisisberaad na crisisberaad. Aanleiding is de beslissing van een 13-tal landen om de invoer van Belgisch varkensvlees sinds vorige week op te schorten als gevolg van de ontdekking van Afrikaanse varkenspest bij enkele wilde everzwijnen in Etalle (tussen Virton en Aarlen) vorige week.

De Belgische bedrijven exporteren elk jaar 730.000 ton varkensvlees. '75 procent van het Belgische varkensvlees wordt uitgevoerd', zegt Michael Gore, topman van de Federatie van het Belgische Vlees (Febev). 'Daarvan gaat 20 procent naar de bewuste derde landen.'  

75
procent
75 procent van het Belgische varkensvlees wordt uitgevoerd.

Vooral het importverbod naar China en Zuid-Korea is een klap voor de Belgische vleessector. 'Die twee landen vertegenwoordigen bijna de helft van de uitvoer naar derde landen buiten de EU', aldus Gore. 

Onverkoopbaar

De Kempense firma Noordvlees voelt meteen de gevolgen van de importban. 'Door de embargo's vinden bepaalde delen van het varken geen afzetmarkt meer en is dus onverkoopbaar geworden', zegt CEO Dirk Nelen. .

'Wij kunnen momenteel bijvoorbeeld geen varkenskoppen uitvoeren naar China', getuigt Dirk Nelen. 'Dat weegt uiteraard zwaar op onze export. Alleen al onze China-afdeling in Kalmthout verpakt momenteel 3.300 ton koppen per jaar.' Volgens de federatie zal dit soort varkensdelen nu in koelhuizen moeten worden opgeslagen.

Overaanbod

Noordvlees vreest dat de importschorsing binnenkort de vleesprijs zal doen kelderen. 'Door het overaanbod zal de prijs van levende varkens drastisch dalen. Het is een kwestie van tijd voor de overheid hier financieel zal moeten tussenkomen', aldus Nelen.

Door het overaanbod zal de prijs van levende varkens drastisch dalen. Het is een kwestie van tijd voor de overheid hier financieel zal moeten tussenkomen.
Dirk Nelen
CEO Noordvlees

België gaat maandag op de Europese landbouwraad steun vragen voor de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest. Dat meldde Vlaams Landbouwminister Joke Schauvliege (CD&V) donderdag.

'Alle zeilen worden bijgezet om de export te vrijwaren en de economische schade te beperken. In een gerichte communicatie aan de ambassades en de Vlaamse diensten voor export wordt benadrukt dat er geen enkel probleem is met Vlaams varkensvlees', klinkt het.

Veel meer kan de overheid niet doen. 'Bij de onderhandelingen tussen België en derde landen buiten de Europese Unie worden specifieke voorwaarden opgelegd, die soms betrekking hebben op Afrikaanse varkenspest", zegt Gore. 'Voor deze landen is aangegeven dat België vrij moet zijn van Afrikaanse varkenspest. Er is dus geen onderhandelingsmarge: de invoer is opgeschort.'

Everzwijnen

De Afrikaanse varkenspest blijft voorlopig beperkt tot everzwijnen en treft geen ‘huisvarkens’ (die gekweekt worden voor de slacht). De ziekte is niet schadelijk voor de mens, maar wel erg besmettelijk onder varkens.

Het was de eerste keer dat de Afrikaanse varkenspest in België is ontdekt. Daarop is de jacht, het voederen van wild en het bosverkeer verboden in een perimeter van 63.000 hectaren in de provincie Luxemburg. Dat gebied is een kwart van het bosgebied van de provincie. 

De hele oostgrens van de Europese Unie is intussen besmet met de ziekte, die nu stelselmatig uitbreidt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud