Ook Noren lusten Duvel

Een van de kanalen waarlangs De Koninck opnieuw in de markt wordt gezet, is via de zogenaamde Uitbus. Die brengt in Antwerpen en Gent in het weekend stappers veilig thuis. (Foto Belga)

Op een algemene vergadering kom je soms de meest verrassende dingen te weten. Bijvoorbeeld dat de Noorse regering aandelen Duvel Moortgat in portefeuille heeft. De brouwer van speciaalbieren rekent voor 2012 opnieuw op een groei van omzet en winst, ondanks de flauwe start van het jaar. 2012 wordt ook een stevig investeringsjaar.

Naar schatting 130 aandeelhouders waren woensdagnamiddag naar Breendonk afgezakt om er de algemene vergadering van Duvel Moortgat bij te wonen. Mannelijke vijftigplussers vooral, maar ook enkele jonge snaken. De Duvels voor de vergadering, die niet bepaald de concentratie ten goede kwamen, zijn afgeschaft en vervangen door koffie. Achteraf wordt er wel nog altijd volop 'gedegusteerd', maar minder uitbundig dan enkele jaren geleden.

De vergadering verliep rustig. Gedelegeerd bestuurder Michel Moortgat blikte terug op het uitstekende jaar 2011 - 18,6 procent omzetgroei en 15,7 procent meer winst - en keek tegelijk vooruit. 'Wij verwachten opnieuw een groeijaar in omzet en resultaat', klonk het.

2012 is nochtans niet zo goed gestart. Het slechte weer en de onzekere consument spelen Duvel Moortgat parten, terwijl de brouwer met hogere kosten wordt geconfronteerd. Die laatste hebben onder meer te maken met de opstart van het nieuwe logistieke centrum in Puurs, vanwaar voortaan alle (Belgische) bieren worden gedistribueerd. Dat centrum kampt nog met enkele kinderziektes. Ook in het tweede kwartaal is het nog 'geen hallelujah', vertelde financieel directeur Herbert De Loose in de marge van de vergadering.

Investeren

Dit jaar gaat Duvel Moortgat opnieuw stevig investeren, voor 22,5 miljoen euro. Het geld vloeit onder meer naar de verdere vernieuwing van het krattenpark, nieuwe kartonverpakkingen, nieuwe centrifugatietechnieken, een nieuwe bottellijn bij de Waalse dochter Achouffe, bijkomende open gistingstanks voor Liefmans, en een nieuw waterzuiveringsstation voor Brouwerij Ommegang in de VS.

Tijdens het vragenuurtje namen opvallend veel Nederlanders het woord. Een noorderbuur had bedenkingen bij de al jaren aanhoudende  investeringen in de vernieuwing van het krattenpark. 'Wat is het voordeel daarvan? Het gaat om serieuze bedragen', merkte de kostenbewuste aandeelhouder op.

Michel Moortgat legde uit dat kratten uit polyethyleen zijn gemaakt en normaal gesproken 12 tot 15 jaar meegaan. Als ze voor hun vervaldatum worden vervangen, kunnen ze gerecycleerd worden. Daarna worden ze harder en brozer, en is recylage van het materiaal niet meer mogelijk.

De Koninck

Een andere Nederlandse aandeelhouder had vragen bij de overname van de Antwerpse bDe Koninck. 'De overname van Achouffe en Liefmans leidde tot nieuwe initiatieven, maar bij De Koninck heb ik nog geen grote invasie in de supermarkten gezien.' Michel Moortgat benadrukte dat De Koninck met kwaliteitsproblemen kampte en dat die eerst moesten worden opgelost vooraleer van een echte herlancering werk kon worden gemaakt.

'Het gaat de amberkleurige bieren momenteel niet voor de wind, maar we geloven niettemin dat De Koninck het potentieel heeft om te groeien.' Die groei wil de groep vooral via de horeca realiseren, aangezien het 'bolleke' in de eerste plaats een vatenbier is, en eerst vanuit het zogenaamde WAK-gebied (Waasland, Antwerpen, Kempen), de thuisbasis van De Koninck. Duvel wil De Koninck laten groeien van 45.000 naar 80.000 hectoliter per jaar. Eind jaren negentig brouwde De Koninck nog 140.000 hectoliter.

Op de algemene vergadering werden alle agendapunten zonder problemen goedgekeurd. Bij de machtiging aan de raad van bestuur om ingeval van 'een dreigend ernstig nadeel voor de vennootschap' eigen aandelen in te kopen, stemden drie aandeelhouders tegen. Zo kwamen we te weten dat ook de Noorse regering een belang in Duvel Moortgat bezit, evenals de Amerikaanse financiĆ«le groep State Street. Hun tegenstemmen waren vermoedelijk ingegeven door de vrees voor verwatering. Een aandeelhouder stemde ook tegen de kwijting van Axel Miller, de voormalige topman van Dexia, die sinds midden vorig jaar  bestuurder is.

Eigen aandelen

Een aandeelhouder vroeg ook wat de brouwerij van plan is met de ongeveer 100.000 aandelen in eigen handen. 'We hebben die aandelen uit het verleden. We gaan ze niet gebruiken voor optie-of warrantenplannen. Maar wie weet kunnen we ze ooit nog gebruiken om een overname te financieren, al zijn er zeker geen plannen voor nieuwe acquisities', zei voorzitter Michel Van Hemele.

Hij benadrukte dat Duvel niet van plan is om een nieuw aankoopprogramma te starten. De aankoop van 200 eigen aandelen in 2011 gebeurde 'wegens een misverstand met onze financiƫle instelling.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud